reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Deska Soyo s H310C podporuje procesory až do generace Skylake

15.2.2019, Jan Vítek, aktualita
Deska Soyo s H310C podporuje procesory až do generace Skylake
Společnost Soyo, o níž se v dnešní době moc často nedočteme, si připravila velice zajímavou desku s označením H310CM-V3H V2.0. Ta totiž podporuje procesory Intel Core 8. a 9. generace, na čemž by nebylo nic zvláštního, ale také 7. a 6. generace.
Soyo H310CM-V3H V2.0 tak podporuje procesory Intel Core generací Coffee Lake Refresh (9. gen), Coffee Lake (8. gen.), Kaby Lake (7. gen.) a Skylake (6. gen). Vybavena je přitom čipsetem Intel H310C, který je novější než 14nm H310, ale vyráběn je 22nm technologií. Intel totiž z důvodu nedostatku výrobních kapacit 14nm linek začal low-endové čipsety opět vyrábět 22nm technologií a je velice pravděpodobné, že prostě použil a přeznačil již starší sady. Ostatně čipset H310C oficiálně podporuje také operační systém Windows 7. 
 
 
Že je to možné, na to nám ukazuje už jen právě ten fakt, že nová deska Soyo podporuje všechny čtyři poslední generace procesorů Core. A ukazuje to ještě na něco. Kdyby Intel opravdu chtěl, umožnil by nám sám využívat i starší desky, však asi opravdu není rozumný důvod, proč bychom si nemohli po aktualizaci BIOSu na desku třeba s čipsetem Z97 namontovat moderní Coffee Lake Refresh, když jde naopak využít starší procesor na nové desce.
 
 
Samotná základní deska H310CM-V3H V2.0 přitom není žádný zázrak, ale na to ukazuje už jen fakt, že využívá low-endový čipset. Nabízí 3+1+1 fází napájení a její přídavný napájecí konektor pro procesorovou patici má jen čtyři piny na rozdíl od obvyklých osmi. 
 
Vedle toho je tato deska vybavena dvěma paměťovými sloty s podporou dvou kanálů a zde je překvapivé, že jde o sloty pro paměti DDR3 a ne DDR4. Podporované procesory (jisté je to přinejmenším v případě 6. a 7. generace) by měly podporovat i DDR3, ovšem velice se doporučují DDR3L se sníženým napětím na 1,35 V, neboť 1,5V DDR3 by mohly procesor časem zničit.
 
Dále tu jsou čtyři porty SATA 6 Gb/s, jeden PCIe x16 a jeden PCIe x1. Na zadní straně jsou dva PS/2 pro klávesnici a myš, analogový D-Sub, HDMI, dva USB 3.0, čtyři USB 2.0, audio konektory a RJ-45 pro Ethernet. 
 


reklama