reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desky s AMD X570 dorazily do obchodů, jaká je nabídka?

8.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Desky s AMD X570 dorazily do obchodů, jaká je nabídka?
Už dlouho víme, že ceny základních desek s čipsetem AMD X570 nebudou moc příznivé a zcela jistě se budou pohybovat výše v porovnání s X470. Nyní se můžeme podívat na to, jaká je realita v našich obchodech.
Společně s procesory Ryzen 3000 a grafickými kartami Radeon "Navi" dorazily do obchodů i na stoly recenzentů různé desky, a to především od společností Asus, Gigabyte a MSI. Informace o vysokých cenách vesměs platí, protože ty nejlevnější kusy lze pořídit od cca 4400 Kč a spíše je potřeba počítat s hranicí 5000 Kč, abychom měli ještě i nějaký výběr a nemuseli sahat pouze a jen po tom nejlevnějším. 
 
 
Pokud si tak vezmeme jako slušný základ například desku Asus PRIME X470-PRO, pak ta přijde na cenu od 4000 do 5000 Kč, přičemž její nástupce Asus PRIME X570-PRO je prodáván za 6800 Kč. Cena jistě v dohledné době trošku spadne, ale toto srovnání velice dobře ilustruje, jak nám narostly ceny desek s novým čipsetem. 
 
Taková deska tak rozhodně nepatří mezi nejlevnější. Asus má ale v nabídce ještě model PRIME X570-P jako zástupce s cenou právě kolem 5000 Kč a do této kategorie patří ještě MSI X570-A Pro, Gigabyte X570 Gaming X a ještě levnější může být ASRock X570 PHANTOM GAMING 4. Vesměs přitom nejde po všech stránkách o špatně vybavené desky, však i ASRock nabízí osmifázové napájení procesoru a jmenovaná X570-P od Asusu dokonce dvanáctifázové. 
 
Obecně je ale třeba se připravit na to, že levnější desky s X570 mají osekanou portovou výbavu, což je vidět na jejich poloprázdných I/O štítcích. Například toto je výbava právě modelu PRIME X570-P, která skutečně nenadchne. 
 
 
Mezi výše postavené modely pak patří MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon Wi-Fi, Gigabyte X570 Aorus Pro nebo the Asus ROG Strix X570-F Gaming a tady už se pohybujeme v hladině 7000 Kč a výše. Zde už výbava čítá chladiče M.2 SSD plus obecně lépe řešené chlazení, které v případě čipsetu X570 opět začíná být aktuální, napájení je posíleno další fáze (16 apod), portová výbava je celkově bohatější a zahrnuje i USB-C nebo S/PDIF. 
 
Zajímavé je, že nové desky už moc nesvítí jako vánoční stromečky, respektive to alespoň neukazují jejich prezentace. Výrobci se snaží u nich vyřádit především na systému chlazení, ale jinak je vidět, že éra barevných LED je možná už na ústupu, jak se ostatně dalo čekat poté, co se rozblikaly i moduly DIMM, SSD i kabely. 
 
Co se týče těch nejdražších desek, máme tu již alespoň šest modelů, které se pohybují nad 10 tisíci korunami. Mezi nimi jasně vede (alespoň cenou) deska MSI MEG X570 GODLIKE, která stojí téměř 20 tisíc a za ně nabízí 14+4+1 fází napájení, Dual Kuller LAN, WiFi 6, tři sloty M.2, Xtreme Audio DAC s ALC S1200A a čtyři PCIe x16. 
 
Vybírat už tak rozhodně je z čeho, i když zdaleka ne všechny modely v nabídce jsou v obchodech skladem.  


reklama