reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Diablo se vrací jako klasická i kompatibilní verze s Windows 10

8.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Diablo se vrací jako klasická i kompatibilní verze s Windows 10
GOG přispěchal se znovuoživeným titulem Diablo, který se dostal do jeho digitální nabídky. Tuto hru z roku 1996 si můžeme zahrát v původním stavu v rozlišení SVGA při 20 snímcích za sekundu, anebo v trošku modernějším hávu. 
Původní Diablo už bude za dva roky slavit čtvrt století, a tak není divu, že hráči zvyklí na vysoké rozlišení, detailní textury i 3D modely mohou koukat na rozkostičkovanou 2D grafiku s pobavením či odporem. Však ani jako hra pro mobily by Diablo s takovou grafikou těžko obstálo, ale o to tu nejde. Jde o hru, která řádně odstartovala éru titulů aRPG, čili akčních her na hrdiny, stejně jako Baldur's Gate můžeme považovat za matku moderních isometrických cRPG. Tady bychom se ale už pouštěli na opravdu tenký led, protože příkladů legendárních cRPG využívajících stejný ptačí pohled najdeme dost i v době před Baldur's Gate. 
 
To platí do jisté míry i o Diablu, jenomže i když to nebylo první aRPG, umístilo laťku do nových výšin, stejně jako Baldur's Gate.
 
 
GOG tak právem očekává, že o Diablo bude zájem a že si lidé budou chtít vyzkoušet nebo připomenout, jak se hrálo v roce 1996. Právě proto je k dispozici i v původním stavu, kdy jsme si mohli nastavit rozlišení SVGA a spokojit se se 20 snímky za sekundu. V nabídce je rovněž klasická verze online herní služby Blizzard Battle.net. 
 
Pokud ale o něco takového nemáte zájem, můžete si Diablo zahrát také v modernější verzi, na níž zapracoval GOG společně s Blizzardem, aby ta odpovídala možnostem dnešních PC. Ostatně ani v roce 1996 by asi nikdo nestál o 20 FPS, kdyby měl možnost hrát daleko plynuleji. Znamená to tak i kompatibilitu s operačním systémem Windows 10 a podporu různých vysokých rozlišení. Samozřejmě také můžeme očekávat, že samotná hra bude mít vychytané chyby a bude tak v nejlepší možné kondici. Snad. 
 
Pro hraní nám postačí PC s 1GHz procesorem, 2 GB RAM a 1 GB na disku. Uživatelé tuto hru vesměs vítají, ovšem považují její cenu (8,89 eur) za poněkud vysokou. S tím se dá souhlasit, když jde o tak starý titul a bez datadisku Hellfire a i Diablo 3 se dá sehnat za 320 Kč. Někteří si také vtipně stěžují na jednoduchý design úrovní, který působí genericky. 
 
Zdroj: GOG


reklama