reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitální dárky na sociální síti TikTok se vymykají kontrole

4.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Digitální dárky na sociální síti TikTok se vymykají kontrole
Sociální síť TikTok je v poslední době neuvěřitelným hitem a má na kontě také i několik kontroverzních problémů. Jedním z nich jsou digitální dárky, které někteří influenceři začali nepříjemně zneužívat.
I když mnozí lidé o sociální síti TikTok nikdy neslyšeli, faktem je, že mezi velmi mladým publikem (teenagery) jde o obrovský hit a počet uživatelů se už odhaduje na půl miliardy. Známá je však také u různých policejních a jiných podobných složek, neboť mladé publikum je velmi snadno ovlivnitelné a zneužitelné. Jedná se v poslední době např. i o tzv. digitální dárky, kdy sledující fanoušci mohou svým oblíbeným hvězdám poslat finanční obnos jako dárek a podporu v jejich tvorbě. Ta se skládá z krátkých videí, často s hudební tématikou. Zatímco na posílání dárků svým způsobem není nic špatného, dá se toho zneužívat a to se začíná vymykat kontrole.
 
TikTok logo
 
Mladí teenageři (a zejména děti, které by zde ani neměly mít registraci) mnohdy ještě nemají dostatečný úsudek a byly zaznamenány případy, kdy děti svým idolům poslaly i stovky liber. Někteří už toho začali i zneužívat a za dostatečně vysoký obnos (např. 49 liber) slíbili např. zaslat své telefonní číslo. Ne vždy k tomu došlo a pokud ano, obvykle ho nikdo nikdy nezvedal.
 
Dalšími strategiemi je např. slib, že je ve svém přenosu osloví a podobně. Nejrůznější kontrolní orgány, ale i sami někteří influenceři tlačí na to, aby TikTok změnil svou politiku a např. omezil věkovou hranici, pod kterou nebude možné zasílat tyto peněžní dárky. Nicméně víme jak to chodí a už dnes je na této síti mnoho dětí, které ještě nedovršily věk 13 let, který je minimem. Např. Stephanie Barbour z Toronta zjistila, že její teprve 11letá dcera je na síti aktivní a utratila zde 400 kanadských dolarů, aniž by za to něco dostala.
 
Zdroj: bbc.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama