reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Díky 3D tisku je možné mít šestý prst pro lepší manipulaci

7.7.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Díky 3D tisku je možné mít šestý prst pro lepší manipulaci
Technologie 3D tisku může být nápomocná při vytváření umělých končetin pro lidi, kteří o ruku nebo nohu přišli. Na 3D tiskárně se dá ale vyrobit i část těla, která je navíc a nabízí další možnosti při manipulaci s předměty.
Spousta lidí už někdy pomyslela na to, jak by se jim v dané situaci hodilo mít ještě třetí ruku navíc. Když je potřeba pobrat hodně věcí, mohla by se další končetina hodit. Co ale kdyby někdy stačil jen jeden prst navíc? Technologie 3D tisku umožňuje efektivně vyrobit spoustu věcí a nyní mezi ně patří i umělý palec, který uživateli umožní lepší možnosti při manipulaci s předměty a snadnější udržení více věcí najednou.

Studentka jménem Dani Clode z Royal College of Art v Londýně vytvořila umělý prst, který pojmenovala "Třetí palec". Jedná se o prst navíc, který lze připevnit k lidské ruce a který byl vytištěn na 3D tiskárně.
 
​​
Umělý prst je motorizovaný a je spojený se speciálním náramkem. Snímače tlaku jsou umístěny pod chodidlem uživatele a jsou s umělým palcem spojeny pomocí bluetooth. Ovládání tedy závisí na tom, jak člověk pohybuje nohou. Podle Clode je použití chodidla na ovládání přirozené, protože podobné spojení horní a dolní končetiny využíváme při řízení nebo šití na šicím stroji.

"Třetí palec" je prozatím jen prototypem, ve videu je ale možné vidět, jak se dá prst navíc používat při hraní karet, nesení sklenic na víno, ovládání tabletu, či dokonce se dá využít i při hře na kytaru. Je ale zřejmé, že chvíli potrvá, než se s umělým palcem naučí uživatel pracovat. Toto umělé vylepšení je zároveň možné kdykoliv odložit a fungovat bez něj.

Cílem projektu má být zjištění, jak můžeme své tělo vylepšovat pomocí různých umělých částí. Projekt má zkoumat možnosti rozšíření lidského těla pomocí protéz, které budou slibovat něco navíc, ne jen doplňovat chybějící části.

Zdroj: engadget.com
reklama