reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Disney vyvinulo AI pro výměnu obličejů a tvorbu deepfakes, funguje výborně

23.7.2020, Milan Šurkala, aktualita
Disney vyvinulo AI pro výměnu obličejů a tvorbu deepfakes, funguje výborně
Deepfakes jsou velkou hrozbou pro budoucnost, nicméně tak tomu může být, pokud se dobrá technologie zneužije k nekalým účelům. Disney nic takového snad neplánuje a ukazuje, že náhrada obličejů je dnes už takřka dokonalá.
Disney Research Studios přichází s novými algoritmy umělé inteligence pro výměnu obličejů. A pokud se podíváte na video, jistě uznáte, že výsledky jsou více než působivé a máme zde patrně první takovou technologii, která dokáže vytvářet skutečně fotorealistické video ve velkých rozlišeních (v tomto případě 1 MPx). Je stěží uvěřitelné, že jsme se k takřka dokonalým deepfakes dostali tak rychle.
 
 
Jejich algoritmus v podstatě kombinuje různé metody dohromady a snaží se z nich brát vždy to nejlepší. Vedle detekce a mapování význačných rysů tváře tu jsou pokročilé metody interpolace mezi dvěma tvářemi, části starající se o přirozené prolnutí i úpravu kontrastu a výpočet modelu osvětlení v závislosti na nasvětlení původní a vkládané tváře. Ve videu vidíte i srovnání s aktuálními metodami jiných týmů a jde vidět, že varianta od Disney např. velmi dobře řeší různé přeskoky 3D modelů (je mnohem stabilnější), má mnohem lepší nasvícení i detaily.
 
Pokud jde o využití, tak se u Disney dá předpokládat nasazení ve filmech pro vytvoření nových scén s již nežijícími herci, které by dávaly smysl v příbězích navazujících na předchozí filmy. Možnosti se jistě najdou i jinde (maskéři možná brzy přijdou o práci).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama