reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DisplayPort 1.3: rozlišení 5K a propustnost 32,4 Gbps

15.9.2014, Jan Vítek, aktualita
DisplayPort 1.3: rozlišení 5K a propustnost 32,4 Gbps
VESA ohlásila vypuštění nových specifikací standardu DisplayPort 1.3, který navazuje na široce používaný standard DisplayPort 1.2a. Můžeme se těšit nejen na značné navýšení datové propustnosti.
Organizace VESA (Video Electronics Standards Association) má na starost vývoj standardu DisplayPort, jehož nejnovější verzí se nyní stal DisplayPort 1.3. Přináší nám zvýšení datové propustnosti na 32,4 Gbps, což odpovídá přesně 50% navíc z původních 21,6 Gbps standardu DisplayPort 1.2 z roku 2009. Umožní to navýšit rozlišení monitorů ze 4K (3840 x 2160 - 8 megapixelů) na 5K (5120 x 2880 - 15 megapixelů). V této době má sice jen hrstka uživatelů doma monitor s rozlišením 4K, ale při vývoji nových standardů je samozřejmě třeba myslet především na budoucnost.





DisplayPort 1.3 využívá celkem čtyři 8,1Gbps linky, které poskytnou výslednou propustnost 32,4 Gbps a z toho 25,92 Gbps je dostupných pro nekomprimovaná video data. Právě to postačí i na nakrmení monitoru s rozlišením 5K bez použití komprese a jeden kabel bude stačit na dva 4K monitory, a to s využitím VESA Coordinated Video Timing.





Nový standard i nadále podporuje konverzi do rozhraní VGA, DVI a HDMI a přidává podporu HDCP 2.2 a HDMI 2.0 s CEC (Consumer Electronics Control), díky čemuž se bude moci lépe využít u televizorů pro přenos chráněného videa v rozlišení 4K. Dále tu je nově i podpora podvzorkování 4:2:0, které je často využíváno právě u televizorů, což přinese podporu budoucích displejů s rozlišením 8K x 4K.

DisplayPort 1.3 také nabídne širší možnosti využití. Počítá se nejen s přenosem videa a audia, ale i s daty přes jeden kabel, k čemuž byl upraven protokol. Pokud tedy připojíme na jeden kabel třeba monitor s rozlišením Ultra HD s obnovovací frekvencí 60 Hz a 24bitovými barvami, zbydou nám dvě 8,1Gbps linky, které můžeme využít třeba pro SuperSpeed USB. Otázkou je, jak to bude konkrétně fungovat. Nějakým způsobem se musí využít nedávno uvedený standard DockPort, který rozšiřuje funkce DisplayPortu.

DockPort umožní přenášet data s podporou protokolu USB 3.1 a rovnež umožní nabíjení mobilních zařízení podobně jako klasické USB. Jisté je, že se budou na obou stranách muset využít zařízení s podporou DockPortu, čili na jedné straně třeba počítač nebo tablet a na druhé straně třeba monitor. Pak bude možné toto spojení využít pro USB hub integrovaný v monitoru, takže nebudeme muset zapojovat další kabel a pokud bude monitoru stačit energie z DisplayPortu, nebudeme se muset starat ani o jeho napájení. Zajištěna bude zpětná kompatibilita, takže pokud to nebude fungovat, přijdeme pouze o datové spojení či napájení, jinak obraz bude přenášen i tak.

Rozšíření DockPort bylo představeno již před prázdninami a VESA očekává, že první zařízení s jeho podporou již jsou na cestě. Nový standard DisplayPort 1.3 je již k dispozici a členové VESA jej mohou využít bez licenčních poplatků.

Zdroj: TZ VESA
reklama