reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dle analýzy jsou extra napájecí piny na deskách se sadami Intel 300 Series nepotřebné

7.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Dle analýzy jsou extra napájecí piny na deskách se sadami Intel 300 Series nepotřebné
Už v době, kdy Intel nutil zákazníky při upgradu z Kaby Lake na Coffee Lake koupit novou desku se sadami 300 Series se mluvilo o tom, že by to vůbec nebylo potřeba. Nyní se na desky se Z390 ze stejného důvodu zaměřil overclocker der8auer. 
Intel obhajoval nutnost koupě nové desky pro Coffee Lake tím, že ta nabídne patici s posíleným napájením, což je pravda, ale už tehdy se z firmy Asus ozvalo, že by to právě ani z hlediska napájení nebylo nutné. Čipset Z370 je mimochodem jinak stejný jako Z270, takže pokud někdo chtěl upgradovat z Kaby Lake na Coffee Lake, musel tak v podstatě nesmyslně vyměnit i desku, se kterou mohl být jinak náramně spokojen, aby tím nezískal nic a spíše jen tratil. 
 
 
Později se díky práci modderů a jiných hardwarových hackerů ukázalo, že skutečně je možné provozovat Coffee Lake na deskách nejen s čipsety 200 Series, ale i se 100 Series původně pro Skylake.
 
Nyní se známý overclocker der8auer, který pro nás dopodrobna zkoumal třeba procesory Threadripper, se nyní zaměřil na napájení patic na deskách s čipsety Z390. Ty už jsou konečně jiné a lepší než Z370, nicméně napájení patice zůstalo stejné, jak ostatně ukazuje kompatibilita mezi novými 8jádrovými Coffee Lake a deskami s 300 Series. 
 
 
Der8auer se zaměřil na starý problém, a sice napájení patice na Z370/Z390 v porovnání s deskami se Z270. Pozice Intelu je taková, že desky s novějšími čipsety prostě potřebují posílené napájení patic, což je při srovnání TDP trošku paradoxní, neboť to se v podstatě nezměnilo. My už ale dávno víme, že TDP nemá už nic společného s reálným výdejem tepla a spotřebou procesorů Intel, protože vychází ze základních taktů, na nichž dané procesory stejně nepracují. Je třeba také upozornit, že novější patice nemají žádné piny navíc a že se prostě použily záložní piny, takže fyzické provedení je stále stejné. 
 
Provedené testy tak měly za úkol zjistit, zda nově aktivované piny Vcc a GND jsou opravdu nutné, a to i pro nové 8jádrové modely Coffee Lake. Provedeny byly tak, že se prostě vzala mrtvá deska se Z370 a měřilo se, jaký proud může téct přes napájecí piny, aniž by vznikl problém. Der8auer není troškař, a tak do pinů naládoval rovnou 5 A, aby zjistil, že ty musí zvýšenou zátěž pohodlně zvládnout, a to v praxi maximálně cca 1,1 A při přetaktování. 
 
 
Další test zahrnoval Core i9-9900K s přelepenými napájecími piny, jichž bylo postupně 18, 28, 38, 45, 56 a nakonec 69, téměř polovina celkového počtu (146), což způsobilo, že přes ostatní teklo 1,92 A. Po šestihodinové zátěži se neobjevil žádný problém, takže to skutečně nevypadá, že by navýšení napájecích pinů Vcc ze 128 na zmíněných 146 bylo opravdu nutné, nicméně je otázka, co by se přihodilo po opravdu dlouhém provozu a ne jen několika hodinách, čili zda by se některé spoje postupně "nevyhřály", nicméně test s 5 A na pin neukázal žádný citelný nárůst tepla. 
 
Je jasné, že napájecí schopnosti samotné desky stačit nemusí a že jde o něco jiného než o konfiguraci patice. Právě proto ale mohla řada desek se Z170 a Z270 dále sloužit, a to zvláště ty kvalitnější, za něž zákazníci zaplatili velké peníze. 
 
Zdroj: der8auer via YouTube


reklama