reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Threadripper mají fyzicky 32 jader jako EPYC

28.7.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD Threadripper mají fyzicky 32 jader jako EPYC
Německý overclocker der8auer, který své těžce zkoušené procesory běžně zbavuje heatspreaderů, přišel na jednu velice zajímavou skutečnost. Procesory AMD Threadripper se ve skutečnosti příliš neliší od serverových EPYC. Co to znamená?
Pokud jste byli poslední dva měsíce na dovolené v džungli, pak vězte, že procesory AMD Threadripper mají nabídnout maximálně 16 jader, na něž se složí celkem dva samostatné čipy, jež jsou využívány také v maximálně 8jádrových procesorech Ryzen. Pak tu je ale i serverová rodina procesorů AMD EPYC, která nabídne až 32 jader v celkem čtyřech čipech. 
 
 
V případě moderních procesorů AMD je odstranění heatspreaderu náročný a pro procesor velice nebezpečný proces, kdy se musí na určitou teplotu zahřát, aby se roztavila indiová pájka. Ovšem právě díky ní je teplovodivé spojení procesoru a heatspreaderu velice kvalitní, ovšem i když je člověk opatrný, snadno si takto může procesor zničit, což byl i tento případ der8auera. Jak je vidět, ten postupoval obezřetně a hlídal si teplotu, ale i tak Threadripper tento zásah nepřežil. Respektive možná přežil, ale při prvním pokusu o jeho zapojení se něco pokazilo a procesor definitivně odešel do křemíkového nebe. Heatspreader totiž v tomto případě nejde tak snadno sundat, což je patrné ze středového proužku s lepidlem, které pochopitelně nejde předem odříznout, takže bylo nutné na procesor vyvinout velký tlak seshora, aby od heatspreaderu odpadl a možná to jej nenávratně poškodilo. 
 
 
Díky tomu ale nyní víme, že procesory Threadripper vypadají naprosto stejně jako procesory EPYC, a mají tedy čtyři čipy, ačkoliv je jasné, že z nich mohou použít maximálně polovinu jader. To s sebou ale přináší několik otázek. První je hned nasnadě, a sice ta, zda Threadripper používají z každého čipu několik jader, nebo jsou dva celé čipy neaktivní. Dle AMD má jít o ten druhý případ, takže dva ze čtyř čipů by měly sloužit v podstatě jen pro vyplnění hluchého místa a lze spekulovat, že k tomu AMD možná použilo takové čipy, které se opravdu nepovedly a nedaly by se použít třeba ani na procesorech Ryzen 3
 
 
Další otázka je, proč společnost AMD vůbec něco takového dělá a zde se nabízí odpověď, že prostě používá stejný design pro obě procesorové rodiny, což může snižovat celkové náklady. Však Threadripper využívá stejnou patici jako EPYC, pouze na straně desky se využívají jen 4 paměťové kanály a 64 linek PCIe 3.0 na rozdíl od 8 a 128 v případě EPYC. 
 
 
A konečně, napovídá to snad, že by se AMD zároveň s tím připravilo i na vypuštění 32jádrových procesorů Threadripper? Technicky to jistě možné je, ale zda se něco takového opravdu stane, toť otázka. Nicméně je to zajímavá představa a dá se říci, že řada uživatelů pracujících na renderovacích stanicích by něco takového jistě ocenila. 
 
Zdroj: der8auer (via YouTube)
reklama