reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus: Coffee Lake by mohly být kompatibilní se Z270, kdyby Intel chtěl

18.10.2017, Jan Vítek, aktualita
Asus: Coffee Lake by mohly být kompatibilní se Z270, kdyby Intel chtěl
Zástupce společnosti Asus se vyjádřil v tom smyslu, že vzájemná nekompatibilita desek s čipsety 100 a 200 Series a procesorů Intel Coffee Lake je v podstatě jen umělá. Prý kdyby Intel chtěl, nemuseli bychom potřebovat nové desky.
Před řadou dní jsme se dozvěděli, že procesory Intel Coffee Lake mají odlišnou pinovou konfiguraci než Skylake a Kaby Lake, ovšem při pozorném srovnání se dalo zjistit, že jde pouze o posílení napájení, přičemž některé dříve jen rezervované piny nově posloužily právě  pro napájení. Už dle toho se dalo usuzovat, že s nekompatibilitou to přece jen nebude tak horké. 
 
 
V interview se serverem Bit-tech.net tak byl Andrew Wu, produktový manažer značky Asus ROG, dotázán ohledně této kompatibility a dle jeho odpovědi to "záviselo na rozhodnutí samotného Intelu". Wu dále uvedl, že nové specifikace týkající se spotřeby nových procesorů a posílení napájení v důsledku nepředstavují velké změny a že sám Asus by jistě dokázal zajistit kompatibilitu desek se Z270 a podobnými čipsety. Potřeboval by k tomu ovšem aktualizovaný ME (Management Engine) a mikrokód pro BIOS, ovšem ty Intel "z nějakého důvodu uzamkl". 
 
Vypadá to tak, že extra piny pro napájení procesorů Coffee Lake ve skutečnosti nejsou tak důležité, aby byly skutečně zapotřebí nové desky. Navíc, jak jsme zmiňovali i v naší recenzi desky Gigabyte Z370 AORUS Gaming 7, samotná čipová sada Z370 Express se v podstatě v ničem neliší od Z270 Express a osobně bych se nedivil, kdyby šlo o ten samý kus křemíku. Však Intel do ní ještě ani nepřidal přímou podporu rozhraní USB 3.1 Gen 2. 
 
Na druhou stranu, Intel v přístím roce chce vypustit na trh i osmijádrové mainstreamové desktopové procesory, které se také zařadí do rodiny Coffee Lake a určeny budou i pro dnešní desky se Z370 (doufejme, zdaleka to není jisté). A taková osmijádra by už skutečně mohla být pro napájení dimenzované pro Kaby Lake už poněkud příliš. Nicméně alespoň některé Coffee Lake, respektive většina z nich, by mohly na starších deskách klidně pracovat. 
 
Tak či tak, nekompatibilita starších desek s Coffee Lake jistě vyhovuje nejen Intelu, ale také výrobcům samotných desek, kteří se v tomto případě mohou klidně schovávat právě za Intel, protože do těchto jeho rozhodnutí moc zasahovat nemohou. Zákazníci ale mají na rozdíl od předchozích let velice vhodnou alternativu, a sice procesory AMD Ryzen, jejichž aktuální desky budou připraveny přinejmenším ještě pro chystané procesory Pinnacle Ridge. 
 


reklama