reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dle FCC jsou americké standardy broadbandu až moc rychlé

8.1.2018, Jan Vítek, aktualita
Dle FCC jsou americké standardy broadbandu až moc rychlé
FCC nedávno nadzvedla řadu Američanů tím, že zrušila záruku síťové neutrality, která otevřela dveře tomu, aby poskytovatelé připojení rozlišovali mezi daty různých služeb. Nyní je tu s novinkou. Standardy prý popisují až moc rychlý broadband.
Pokud jsme si nedávno četli o standardech širokopásmového připojení k Internetu a vládních organizacích, spíše to bylo o prosazování rychlejšího připojení pro více uživatel. FCC si naopak myslí, že americké standardy jsou až příliš agresivní a chce je uvolnit, aby snížila tlak na ISP (poskytovatelé internetového připojení). 
 
 
 
Tím by šla těmto americkým ISP opět na ruku poté, co byla hlasováním FCC zrušena síťová neutralita, z čehož si předseda organizace Ajit Pai ještě nemístně utahoval. Navíc nejde jen o nějaký vyřčený názor, který by se měl brzy vytratit, ale o předmět hlasování chystaný na 3. únor letošního roku. 
 
Právě FCC v minulosti určovala, jaké specifikace mají ISP splnit, aby danou službu mohli nabízet jako širokopásmové připojení k Internetu a dle toho je rozdělovala do dvou hlavních skupin pro bezdrátové a fixní (známé i jako wireline) připojení. Pokud ISP podmínky splňovali, mohli využít příslušnou terminologii ve svých reklamách a také se ucházet o finance z programu Connect America. Ten nastoupil po starších programech, které podporovaly rozšíření telefonického připojení a ještě dříve rozšíření elektrické sítě ve venkovských částech USA. 
 
V roce 2011 FCC stanovila, že právě na venkově bude broadband znamenat alespoň 4 Mb/s download a 1 Mb/s upload. V roce 2014 to bylo upraveno na 10/1 a o rok později na 25/3, což se už některým ISP nelíbilo a ti uváděli, že stačí download 10,5 Mb/s. Tehdejší předseda FCC Tom Wheeler jim ale sdělil, že ISP obvykle propagují své služby tak, že označují vysokou propustnost za základní předpoklad funkčnosti moderního Internetu. A vedle toho, vysoká propustnost bude zapotřebí ve světě streamovaných multimédií a vzmáhajícího se rozlišení 4K. 
 
Nyní je tu Ajit Pai, který chce prosadit, aby se standard pro bezdrátový broadband změnil na 10/1, čili aby se vrátil do roku 2014, přičemž drátové připojení zůstane beze změny. Zde je třeba si uvědomit, že v USA je na venkově mnoho míst, kde lidé nemají na výběr a musí chtě-nechtě využívat služeb jediného ISP, jehož služby jsou opravdu dostupné. Konkurence v takovém případě nefunguje, a tak musejí přijít záruky ze strany FCC. 
 
Vypadá to tak, že kvůli novému vedení FCC už pro americké zákazníky poskytovatelů připojení dobře bylo. Vyhlídky mají spíše na pomalejší připojení, kde navíc ani nebude zaručena rovnost dat bez ohledu na protokol, službu, atd. 
 
 


reklama