reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dlouholetému vývojáři Bitcoinu bylo ukradeno krypto za 3,6 mil. USD

4.1.2023, Milan Šurkala, aktualita
Dlouholetému vývojáři Bitcoinu bylo ukradeno krypto za 3,6 mil. USD
Jeden z dlouholetých programátorů systému pro Bitcoin dostal velmi nemilý dárek na přelom roku 2022 a 2023. Jeho kryptoměnová peněženka byla hacknuta a zmizela z ní většina kryptoměn s hodnotou okolo 3,6 mil. USD.
Nepříliš dobrý start do nového roku měl programátor Luke Dashjr, který už od roku 2011 pracuje na vývoji ekosystému kryptoměny Bitcoin. Dá se tak říci, že je s kryptoměnou spojený už od jejích raných začátků. Na přelomu roku ale zjistil, že mu někdo vyluxoval jeho kryptoměnovou peněženku a z ní zmizelo 216,93 BTC, což by dnes bylo zhruba 3,65 mil. USD. V českých korunách to máme 82,7 mil. Kč. 1. ledna zveřejnil příspěvek na Twitteru, kde hovoří o tom, že se někdo dostal k jeho PGP klíči, což mu umožnil odcizit většinu kryptoměny na účtě.
 
Bitcoin
autor: MichaelWuensch, public domain (Pixabay)
 
Stalo se tak pomocí 4 transakcí od 14:08 do 14:16 UTC na Silvestra. Někteří připouští možnost, že to může mít souvislost s hackerským útokem na jeho server ze 17. listopadu. Changpeng Zhao, CEO společnosti Binance, vyjádřil programátorovi podporu a ujištění, že v případě průchodu těchto prostředků přes jejich systém dojde ke zmražení. Někteří se do programátora naváží, že útok z listopadu nebral dostatečně vážně a že nepracoval na počítačích s dostatečným ohledem na bezpečnost (striktní oddělení práce a osobních věcí na počítačích). Někteří ho naopak podezřívají ze snahy o daňový únik, kdy se kryptoměnové prostředky měly záhadně ztratit těsně před tím, než by spadly do příjmů, které by bylo nutno přiznat za uplynulý rok.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama