reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dodavatel Applu pod útokem ransomwaru. Unikly detaily o novém Macbooku

24.4.2021, Jáchym Šlik, aktualita
Dodavatel Applu pod útokem ransomwaru. Unikly detaily o novém Macbooku
Počítače firmy Quanta Computer, která dodává komponenty pro Apple, měly být napadeny ransomwarem. Útočníci vyžadují výkupné, jinak prý vypustí do světa další technické detaily o nových zařízeních s nakousnutým jablkem.
Zatímco Apple tento týden představoval nové produkty, jeden z jeho dodavatelů čelil ransomwarovému útoku. Taiwanská společnost Quanta Computer byla zasažena hackery ze známé skupiny REvil, která patří k nejaktivnějším v oblasti ransomwaru – stojí třeba i za nedávným útokem na Acer s rekordní výší výkupného. Ačkoliv Quanta Computer patří k největším výrobcům notebooků na světě a spolupracuje s řadou známých značek, jako jsou Dell, HP, Microsoft nebo Lenovo, útočníci se zaměřili přímo na data týkající se Applu. Získat měli nákresy a další technické detaily o mnoha zařízeních včetně Macbooku a Apple Watch.
 
Apple Macbook Pro (2020)
 
Zdá se, že k útoku došlo již minulý týden, ale hackeři se zveřejněním informace na svém darknetovém blogu čekali až do keynote Applu. Po firmě Quanta Computer údajně požadují výkupné 50 milionů dolarů (více než 1 miliarda korun). Peníze chtějí útočníci také po samotném Applu, ale částka nebyla zveřejněna. Samotný Apple odmítl situaci komentovat. Zástupce Quanta Computer potvrdil, že došlo ke kybernetickému útoku na malý počet serverů společnost, ale údajně bez vážných dopadů na obchodní činnost. Firma údajně pracuje na řešení s externími IT odborníky a komunikuje také s orgány činnými v trestním řízení.
 
Skupina REvil tvrdí, že ukradla a zašifrovala „všechna data v místní síti“. Zároveň začala se zveřejňováním informací, které chtěl Apple rozhodně utajit. Na internet se tak dostalo 15 schématických nákresů, které by měly zobrazovat dosud nepředstavený Macbook – návrhy údajně pocházejí teprve z března 2021, proto lze uvedení tohoto modelu očekávat letos na podzim. Se zveřejňováním dalších informací chtějí útočníci pokračovat každý den až do 1. května, pokud Apple nezaplatí výkupné. Podle webu 9to5mac.com, který si uniklé dokumenty prohlédl, se ovšem zatím nejedná o nijak zásadní data.

Jeden z technických dokumentů prozrazuje informace o dvou modelech Macbook Pro 2021 s kódovým označením J314 a J316. Disponovat by měly blíže nespecifikovaným procesorem od Applu a displejem s úhlopříčkou 14, respektive 16 palců. Nákresy potvrzují předchozí spekulace, že nové Macbooky Pro přinesou HDMI, slot pro SD karty a také návrat konektoru MagSafe pro nabíjení. Objevily se také zmínky o modelech s kódovým označením J374 a J375, pod kterými by se měly ukrývat nové počítače Mac Mini. Předpokládá se, že tyto modely budou obsahovat nový Apple Silicon M1X a stanou se náhradou za poslední konfigurace s procesory od Intelu. 
 


reklama