reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dolní Sasko přejde z Linuxu zpět na Windows

27.7.2018, Milan Šurkala, aktualita
Dolní Sasko přejde z Linuxu zpět na Windows
Po Mnichovu je Dolní Sasko další německou oblastí, kde už to nevydrželi s Linuxem a kvůli kompatibilitě se vrací k operačnímu systému Windows. Celkem bude potřeba vyměnit operační systém na 13000 počítačích.
V loňském listopadu oznámilo německé město Mnichov, že končí s Linuxem a přejde zpět na Windows. Stejné prohlášení nyní proneslo i Dolní Sasko, jehož daňové úřady běží na alternativních operačních systémech už od roku 2006. Nejprve se začalo na Solarisu, v roce 2012 se pak přešlo na SuSE Linux. Mnoho pracovníků v terénu a těch, co pracují vzdáleně, ale používá počítače s operačním systémem Windows, což občas zbytečně přináší problémy s kompatibilitou. Problémem je i to, že těchto 13 tisíc počítačů běží na starých verzích SuSE Linux, které už nejsou podporovány a počítače samy už bude chtít vyměnit. Je tedy vhodný čas i na změnu systému.
 
Linux logo
 
Dolní Sasko ale zatím nemá jasno, jak se vůbec přechod bude provádět. Zatím má vyčleněno 5,9 milionu EUR na přechod pro příští rok a dalších 7 milionů na další roky (v případě Mnichova to bylo 29 tisíc počítačů a odhadované náklady činily dokonce 50 milionů EUR). Nyní se v Dolním Sasku snaží spočítat a řádně zanalyzovat, jaké finanční benefity bude mít z přechodu zpět a standardizace platformy, kterou podle všeho bude Windows 10. Také zde ještě nemají představu, jak dlouho vůbec změna zabere, tu by mohli mít až koncem roku.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama