reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doplňky dělají počítač: Úvod

21.1.2009, Michal Koláček, článek
Doplňky dělají počítač: Úvod
Koloběh tematických příloh pokračuje i v roce 2009, a tak se i nadále můžete těšit na zajímavé zprávy a recenze. V lednu se budeme věnovat počítačovému příslušenství. A o co nám hlavně půjde? To se dozvíte v dnešním úvodním pojednání.

Doplňky dělají počítač


PC příslušenství vymezuje velmi širokou oblast produktů, jejichž výčet by zabral mnoho času. Jak jistě víte, v prosinci loňského roku jsme se věnovali notebookům. Nyní navážeme a zaměříme se na nejrůznější doplňky pro tento segment. V dnešní době je k dispozici mnoho možností, jak lze například tuctový šedivý laptop proměnit ve stylového elegána. Nutno podotknou, že nemusí zůstat jen u něj. Povíme si, jaké jsou varianty, a představíme některé vzory.

Přenosné počítače jsou také odjakživa spojovány se slůvkem "mobilita". Narážíme tím na přenášení vašich miláčků. Zde se můžete zprostit elegantních a většinou tmavých brašen a jít s dobou. Je libo kabelku, tašku nebo batoh? V teoretickém článku se zaměříme na přehled a popis jednotlivých typů. Nahlédneme i na problematiku chladicích podložek. A také se můžete těšit na článek, v němž si ukážeme různorodé USB hračky a jim podobné kuriozity. Čistokrevné i ty rekreační hráče potěší pohled na herní myši, klávesnice, volanty a joysticky.


Styl pro váš notebook


Časy zašedlé průměrnosti jsou díky bohu dávno za námi a namísto nich zde máme éru odlišnosti, stylu a volnosti, jež konejší rozvoj osobnosti. Této změny se dočkala i oblast spotřební elektroniky, a tak každý z vás nyní může vyjádřit styl podle svého. O co jde? Existuje možnost uzpůsobení vzhledu šasi respektive víka vašeho multimediálního miláčka do originálnější podoby. Nese to s sebou i drobnou výhodu v podobě ochranné funkce proti škrábancům. Jaké jsou varianty? Porozhlédnout se můžete jak po českých webech (u nás oblíbený skinbook.cz), tak i po zahraničních (designerskins.com).



Na vás je zvolit velikost nalepovací fólie případně značku notebooku (databáze přesných výřezů je obrovská) a následně si už můžete vybírat z nepřeberného množství potisků. Dostupné jsou již vytvořená makra či abstraktní vzory v několika variantách, které se liší barevným provedením, nebo se můžete realizovat sami. Pomocí on-line kreslícího návrháře si vytvoříte vlastní zcela originální dílko. Jeho ovládání je velmi intuitivní a jednoduché. Horší je to s aplikací polepu na váš přístroj. Chce to šikovné ruce a nutnou dávku trpělivosti. Na přiložených fotografiích je zachycena částečná tvorba.











Povrch zařízení by měl být důkladně očištěný a odmaštěný, doporučeným postupem je mokrá metoda. Díky navlhčenému povrchu jste schopni samolepku srovnat do správné pozice. Pak stačí odstranit voskovaný papír (podklad) a vytlačit zbylou kapalinu houbičkou. Alternativou je logicky suchá varianta, kde se lepení provádí směrem od pantů (s polepem nelze pohybovat). Pozor však na nějaké ty bublinky a záhyby, které mohou v průběhu celého procesu vzniknout.











V případě skinbooku dodavatel uvádí, že sejmutí beze zbytků lepidla a opětovné nalepení problém není. Cena nepřesahuje 400 Kč včetně drobných příplatků (vlastní tvorba, logo výrobce případně poštovné). Třešničkou na dortu jsou tzv. soupravy. Jsou zachyceny na obrázku níže. Výsledkem je sladění samolepky se stylovou brašnou, taškou či pouzdrem, s kterým budete vždy přitahovat pozornost. V samostatném přehledu se podíváme na výčet jednotlivých typů se stručným popisem.



Pro zajímavost uvádíme jednu naši aktualitu, kde jsme vás informovali o speciálním holografickém 3D potisku. Zásluhu na něm nese společnost NEC. Zkrátka fantazii se meze nekladou a možností je v tomto směru moc a moc.


S chladicí podložkou vstříc lepším teplotám


Mohli bychom napsat něco ve smyslu, jak se o věci staráte, podle toho vám také vydrží. Něco obdobného lze vztáhnout i na notebooky. Tak jako občas provádíte údržbu svého osobního pc, měli byste pečovat i o jeho přenosného kolegu. Odstranění prachu a nečistot z chladičů či větráčků zajistí správné proudění vzduchu. S chlazením jsou úzce spjaty chladicí podložky. Ty se doporučují především u výkonných multimediálních a herních sérií, kde může docházet k přehřívání.

Na přiložených ilustrativních obrázcích je vidět model laptopu značky Toshiba. V prvním případě je zařízení umístěno na pevné podložce dřevěného charakteru se spuštěným cyklickým zátěžovým testem programu PCMark05. Za povšimnutí stojí "plamínek" vlevo reprezentující horký vzduch. Druhý screen byl pořízen po půl hodině zmíněného provozu. Pokles teploty je očividný.


- Rozložení tepla na notebooku při vysoké zátěži bez chladicí podložky (autor Ing. Pavel Kokeš, FSV ČVUT) -


- Rozložení tepla na notebooku při vysoké zátěži s aktivní chladicí podložkou (autor Ing. Pavel Kokeš, FSV ČVUT) -

Zakoupit můžete dva typy. Ty aktivní mají vlastní větráček (napájení přes USB). Model od modelu se liší jejich účinnost a je na každém spotřebiteli čemu dává přednost. Jestli účinnějšímu chlazení za cenu většího hluku nebo naopak. U pasivního řešení dochází pouze k rozptýlení tepla na větší plochu. Obě varianty se samozřejmě starají o pevný podklad s dobrým přístupem vzduchu.

Vedlejšími parametry jsou ergonomie a možnost přenášení (umístění na stůl nebo na klín), kvalita zpracování a použité materiály nebo cena. Podložky jsou vždy určeny pro notebooky s určitou velikostí úhlopříčky displeje. Mezi nejznámější výrobce patří Akasa, Antec, Cooler Master, Nexus, Lian Li, Porte, Primecooler, Revoltec, Titan Technology, Thermaltake nebo Zalman.


- Pasivní varianta chladicí podložky s umístěním na stůl -

Test chladicích podložek pod notebooky jsme vám na Světu hardware přinesli ke konci roku 2007. Připomínáme vám odkazy na první a druhou část. Situace se na trhu příliš nezměnila, postupný vývoj a uveřejnění zajímavých produktů jste mohli a můžete sledovat prostřednictvím našich aktualit.


- Aktivní varianta chladicí podložky -


Co všechno lze zapojit do USB?


Není to tak dávno, kdy jsme se zabývali právě USB flash produkty. V rámci tematického celku "Data stále s sebou" jste si mohli přečíst o flashových kuriozitách. Navážeme na ně USB příslušenstvím, které bude zahrnovat všemožné hračky a doplňky. K dostání je například plasmová koule produkující proud paprsků, jenž můžete dotyky svých prstů usměrňovat, lampička s rádiem, cirkusový kanón, raketová základna, různá zvířátka s detektorem pohybu, autíčka na ovládání, akvária, chladničky, ledničky a ohřívače, vysavač klávesnice, antistresové tlačítko nebo třeba telefonní myš.


Zapojí mě někdo?

Tyto USB gadgety alias cerepetičky chcete-li vtipné věci má na svědomí například čínský výrobce Dream Link. U nás jsou k dostání v pár vybraných e-shopech. Zpravidla jde o malý předmět technického rázu se specifickou funkcí. Kvalita zpracování nebývá v mnoha případech ideální (nekvalitní plast), v dodávce je možné nalézt i softwarový ovladač (USB připojení neslouží jen jako napájení). Chcete se rozveselit, potěšit známého, zaujmout v kanceláři typu openspace nebo darovat něco neobyčejného? Díky nám budete mít možnost vybrat si ten správný gadget.


Pořádné nářadí (ne)jen pro hráče


Do této kategorie jsme zařadili především progamingové počítačové myši, klávesnice, herní volanty a joysticky. Myší technologii dobře popisuje Jan Vítek ve svém článku Vývoj počítačových myší a jejich technologie - Myší technologie. V dnešní době se nejčastěji setkáte s drátovým (konektory USB 2.0, PS/2) a bezdrátovým provedením, a to s optickým nebo laserovým senzorem. Alternativou je technika BlueTrack.

Dle Microsoftu si poradí jak s žulovou deskou u stolku v kavárně, tak s jemným povlečením na posteli ve vašem pokoji. Je založena na modré LED diodě (světelný LED emitor vyzařuje široký paprsek modrého světla a jeho průměr je zhruba čtyřikrát větší než u běžného laserového zdroje). Tím je zajištěna funkčnost na velké škále povrchů (prašná prostředí, nerovné či lesklé plochy etc.).



"Herní hlodavec" se od toho klasického liší docela zásadně. Musí být schopen vždy přesně a rychle reagovat na sebemenší pohyb. Kvůli dobrému uchopení by měl nabízet výbornou ergonomii a na podložce nesmí zadrhávat. V neposlední řadě jde i o jeho hmotnost. Na základě těchto několika obecných předpokladů můžeme ze společnosti progamingových myší vyloučit ty bez "ocásku" (myšleno bezdrátové).

Obecnými parametry jsou rozměry, počet tlačítek (možnost programování), typ kolečka a senzoru, rozlišení snímače (DPI), rychlost snímání (Mpx) nebo odezva na USB (obnovovací frekvence v Hz). O klávesnicích a jejich historii si můžete přečíst zde.

U periferií jako jsou volanty a joysticky (analogové a digitální) záleží na chuti každého uživatele. Výhodami jsou samozřejmě použité materiály (pogumovaný povrch, hliníkové části) a nabízené funkce (velký počet programovatelných tlačítek, zpětná vazba, sekvenční řazení, trojice pedálů, bezdrátový přenos etc.).

Mezi hlavní neduhy pákových ovladačů patří problémy s potenciometry, opotřebování kruhové základny, drobné impulsy a chvění v nečinnosti (špatná citlivost) atp. Těšit se můžete na několik herních periferií, které se společně utkají v prakticky zaměřených testech.

Zdroje: Wikipedia.org, Skinbook.cz, Designerskins.com, CVUT.cz, Microsoft.com
reklama