reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doručovací robot Kiwibot shořel, chybu způsobil lidský faktor

17.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Doručovací robot Kiwibot shořel, chybu způsobil lidský faktor
Akumulátory jsou u elektrických zařízení stále velkým problémem. Nyní se od něj vznítil doručovací robot Kiwibot, který rozvážel jídla po University of California v Berkeley. Lidé už si na sociálních sítích dělají legraci, že robot vaří jídla při doručování.
Stále tu máme problémy se spolehlivým ukládáním elektrické energie v mobilních zařízeních. Lithiové baterie se sice stále zlepšují, nicméně i tak jsou pořád hodně velké, těžké a nepříliš stabilní. To se ukázalo i na University of California v Berkeley, kde jezdí 100kusová flotila autonomních robotů Kiwibot. Ti mají za úkol rozvážet jídla po kampusu lidem, kteří si je objednají z blízkých restaurací a během dvou let provozu už doručily přes 20 tisíc objednávek. Jeden z robotů se ale během jízdy vznítil a začal hořet.
 
Kiwibot
 
Vinou byla právě špatná baterie, která nejprve začala doutnat a posléze došlo k menšímu požáru. Jeden z kolemjdoucích byl dostatečně duchapřítomný a s pomocí nedalekého hasicího přístroje oheň uhasil. Společnost už na incident reagovala tím, že dočasně odstavila celou flotilu robotů a objednávky nyní roznáší lidé. Vyšetřování ukázalo, že i když za požár může vadná baterie jako taková, incident byl způsoben lidským faktorem. Jeden z techniků totiž při servisu robota vložil špatnou baterii a místo té dobré do něj umístil nesprávně fungující.
 
 
Společnost chce zabránit dalším podobným incidentům tím, že bude používat software, který bude lépe monitorovat stav každé baterie. Na sociálních sítích si už lidé dělají legraci robotů např. tím, že nyní vaří jídlo už během jízdy. Společnost reagovala jen tím, že zrovna tehdy robot nic nevezl.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama