reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dream Chaser nabídne technologicky nejvyspělejší odpadkový koš

20.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Dream Chaser nabídne technologicky nejvyspělejší odpadkový koš
Sierra Nevada Corporation vyvíjí miniraketoplán Dream Chaser, který není určen pro posádku, nicméně jeho součástí je i modul Shooting Star. Ten byl hlavním tématem tiskové konference a ukázalo se, že může sloužit i jako odpadkový koš. 
Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v této době dokáží zásobovat ruské Sojuzy a vedle nich vozí náklad a zatím ještě ne astronauty také lodi Dragon od SpaceX. Sojuz i Dragon pak na své cestě zpět na Zemi vezme krom nákladu třeba v podobě hotových experimentů také odpadky a do tohoto obvyklého procesu by chtěla zasáhnout společnost Sierra Nevada Corporation. 
 
 
Už dříve se přitom mluvilo o různorodých úlohách malých raketoplánů, a to třeba o tom, že by mohly sloužit jako vesmírné sanitky, které by dolů vozily astronauty, jimž by se přitížilo. Nyní tu máme jinou a bezesporu mnohem častěji potřebnou úlohu, a sice vynášení smetí. Takže hleďme na technicky nejpokročilejší odpadkový koš lidstva:
 
 
Shooting Star je tak modul, který bude připojen k raketoplánu Dream Chaser a vynesen k ISS, s níž se bude raketoplán schopen autonomně spojit. Samotný Dream Chaser tak bude moci případně provádět na své vlastní palubě experimenty, apod. Kontejner bude mezitím naplněn odpadky, poté se s ním raketoplán od stanice odpojí a zamíří zpět. Shooting Star pak věrný svému názvu bude naveden do atmosféry, kde shoří i s použitými plínkami a jiným nákladem. Dream Chaser pak dokáže bezpečně přistát, a to dle plánů vždy v Kennedyho vesmírném centru, kde je i příslušná runway pro raketoplány. 
 
Dream Chaser ale může samozřejmě na orbitě zůstat i sám o sobě jako platforma pro spíše krátkodobé testy, a to i s využitím volitelného nafukovacího modulu a dodatečných solárních panelů. Dokonce byl vyvíjen i s ohledem na plánovanou lunární stanici agentury NASA, takže by se měl uplatnit i v programu Artemis, ale žádný konkrétní kontrakt ještě k tomu nebyl stvořen. 
 
Sierra Nevada Corporation aktuálně plánuje, že Dream Chaser se poprvé k ISS podívá v roce 2021 a navštíví ji alespoň šestkrát. Využije k tomu služeb společnosti United Launch Alliance, a to konkrétně pak jejích raket Vulcan. Ty ostatně mají být poprvé vyzkoušeny v ostrém startu právě v polovině roku 2021. Nedlouho poté, čili na podzim, by už měl k ISS letět i miniraketoplán, a to v rámci kontraktu CRS-2. Poveze cca 4500 kg nákladu v přetlakové i netlakované části.
 


reklama