reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drogový dealer identifikován podle fotky prstu na Whatsappu

16.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Drogový dealer identifikován podle fotky prstu na Whatsappu
Prezentovat své biometrické údaje na internetu se může krutě nevyplatit. Své by o tom mohl vyprávět drogový dealer z Jižního Walesu, který byl identifikován na základě své "reklamy" poslané přes WhatsApp. Byl vidět jen kousek jeho prstu.
Není to poprvé, co sociální média nebo neuvážené použití komunikačních technologií vedlo k zatčení zločince (např. sdílení selfie s mrtvolou na Snapchatu nebo selfie žháře u požáru, který založil). Tentokrát se to vymstilo drogovému dealerovi z Jižního Walesu. Vše ale začalo tak, že policie chytla jiného zločince v Bridgendu a v jeho telefonu v aplikaci WhatsApp našla fotku od drogového dealera, který mu ukazoval jeho nabídku těchto zakázaných látek. Na fotografii byla ale vedle drog vidět i část jeho ruky, přesněji jednoho prstu, a to ještě bez posledního článku. Fotografii si můžete prohlédnout na stránkách BBC.
 
Zatčení
 
Autor: BMN Network [CC BY 2.0, https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/], přes Flickr

 
Otisky prstů v policejních databázích jsou snímány jen z posledního článku, takže nebylo jak přiřadit k nim zločince přímo z databáze. Nicméně protože byla vidět struktura dvou dalších článků prstu a policie měla podezření, dala fotografii (i když nepříliš dobré kvality) a ruku podezřelého dohromady, a to vše stačilo k jeho usvědčení.
 
Je to poprvé, co zde usvědčili zločince podle fotografie ruky z WhatsAppu, resp. podobné komunikační technologie. Pokud kriminálníci nechtějí skončit za mřížemi, budou si muset dávat větší pozor na to, kde uveřejňují své snímky a v jakém rozlišení. Někdy i to totiž může stačit na identifikaci. V případu pak bylo celkově zatčeno 11 lidí.
  


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama