reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony slouží v Africe k transportu krve do nemocnic

15.10.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Drony slouží v Africe k transportu krve do nemocnic
Ve Rwandě jsou drony používány k záchraně lidských životů. Malé, samořízené letouny umožňují rychlý a bezpečný transport krve i na vzdálenější místa, kam cesta automobilem mnohdy ani není možná.
Zatímco Amazon a další společnosti intenzivně testují drony pro doručování zboží, v africké Rwandě už malé letouny transportují na poměrně velké vzdálenosti životně důležitou tekutinu - krev. Celý systém provozuje kalifornská společnost Zipline, zabývající se primárně robotikou, ve spolupráci se rwandskou vládou. Pokud některá z 21 zdravotních klinik v západní části země potřebuje krev, požádá o ni lékař pomocí SMS zprávy. Ke slovu potom přichází malý dron, do kterého je zásilka krve bezpečně vložena a přepravena na požadované místo. Každá klinika má předem určenou doručovací oblast, ve které dron zásilku vybavenou malým padákem shodí. Ještě předtím ovšem pracovníka kliniky upozorní SMS zprávou, že na místě bude za dvě minuty.





Zdravotnická zařízení ve Rwandě jsou většinou tak malá, že nemají své zásoby krve pro případnou transplantaci, k jejímu převozu tak dochází velmi často. Dosud bylo nutné používat pozemní dopravu, která je ovšem kvůli mizerné silniční síti pomalá a nespolehlivá, někdy může jízda do nedaleké vesnice zabrat hodiny. Především v období silných dešťů je navíc mnoho cest nesjízdných. Dron společnosti Zipline umožňuje přepravit až 1,5 kg krve, což je dostatečné množství pro záchranu lidského života. Dolet činí úctyhodných 150 km. V provozu je v současné době 15 letounů, které celkově zvládnou 50 až 150 transportů denně.

Projekt by se měl ve Rwandě dále rozvíjet, v budoucnu je plánováno pomocí těchto dronů přepravovat i životně důležité léky či vakcíny. Začátkem roku 2017 by se měly také dodávky krve rozšířit do východní části země. V následujících letech chce Zipline spolu se svými partnery, kterým je dopravce UPS a společnost zabývající se vakcínou Gavi, zkoumat možnosti spustit podobný projekt i na dalších místech. Zaměřit se logicky chtějí na jiné africké země, ale také USA, kde jsou cílem indiánské rezervace ve státech Maryland, Nevada a Washington. I tam mají lidé velmi špatný přístup ke zdravotní péči, a samořízené drony by tam měly přispět k efektivnějšímu transportu krve nebo vakcín.


Zdroj: Engadget.com
reklama