Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ECS připravuje Liva Core mini PC

25.5.2015, Jan Pánek, aktualita
ECS připravuje Liva Core mini PC
Po Liva a Liva X to vypadá, že ECS představí další minipočítač, který nabídne dostatečný výkon, SSD a dobrou konektivitu se čtyřmi porty USB 3.0 nebo dvěma HDMI. Mezi podporované OS patří Windows 7, 8.1 a 10.
Začněme od toho nejzajímavějšího, mini PC nabídne nové Core M-5Y10C, tedy nový 14nm Broadwell. To znamená, že se jedná o procesor, který nabídne pasivní chlazení, ale to ještě nemusí znamenat, že toho výrobce využije. TDP je pouhých 4,5 W, maximální frekvence procesoru je 2,0 GHz a grafickým jádrem je HD 5500.

Po boku jim slouží 4 GB DDR3L RAM, ale mnohem lepší zpráva je, že interní úložiště je 120GB SSD připojené přes M.2, což značí dobrou rychlost.

Na výtečné úrovni je i konektivita. Z drátové můžeme vyjmenovat LAN, HDMI, a to hned dvakrát, kombo Jack, pravděpodobně ve verzi 3,5 mm, a dva vstupy mikrofonu. Nezapomnělo se ani na USB porty, které jsou na zařízení hned čtyři, ve všech případech se jedná o USB 3.0 typ-A, tedy ten klasický typ. Je příjemné, že mini PC nabídne i slot na microSD karty.

Bezdrátová konektivita zahrnuje vše podstatné, v tomto případě jde o Wireless Combo Card, která obsahuje jak WiFi (s podporou 5GHz frekvence), tak Bluetooth 4.0.




Liva X


Celkem příjemné jsou i rozměry: 136×84×38 mm, ale nemělo by se jednat o barebone, tedy zařízení, které byste si mohli smontovat po svém. Ale je možné, že ECS představí ještě jeden model, který to umožní.

Oproti minulým generacím se jedná o slušný pokrok, navýšila se kapacita interní paměti, která je navíc rychlejší, ale hlavně se zvýšil výkon, namísto Celeronu se objevuje Core M, které má ale stejné TDP. Takže se rozhodně jedná o slušný krok kupředu.

Je velmi pravděpodobné, že se s tento mini PC octne i na českém trhu, ale není jasné, za kolik peněz a kdy se tak stane, nejspíše si budeme muset chvíli počkat.

Zdroj: fanlesstech.com