reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EKWB se rozhoupali ke vstupu na trh s hotovými vodními chladiči

31.1.2020, Jan Vítek, aktualita
EKWB se rozhoupali ke vstupu na trh s hotovými vodními chladiči
Společnost EKWB či EK Water Blocks jsme dosud znali jako výrobce systémů vodního chlazení, které však byly dodávány jako stavebnice či jednotlivé komponenty. Nyní ale EKWB začne dodávat své hotové či All in One chladiče. 
Vodní chladiče s uzavřeným a napuštěným okruhem, které stačí už jen nainstalovat, dnes nabízí celá řada firem. Někdo staví na OEM řešení od Aseteku, jiný má vlastní modely, ovšem v zásadě jde vždy o to samé, čili modul s vodní pumpou a kovovým blokem sbírajícím teplo z procesoru či grafické karty na jedné straně a hadičkami spojený radiátor s ventilátory na druhé straně. Takový chladič už musíme jen nainstalovat, což zvládne v podstatě každý a pak už se o něj nestaráme. 
 
 
Jenomže AiO vodní chladiče mají i ze své podstaty vycházející nevýhody. Jsou brány jako bezúdržbové, takže většinou ani nelze dobře sledovat úbytek chladicího média a ani ho nelze snadno dolévat nehledě na to, že se mnohdy ani nedozvíme, o jakou kapalinu konkrétně jde. Vzhledem k tomu je pak i obtížné okruh případně rozšířit o další vodní blok či radiátor. 
 
Vodní chladiče brané jako stavebnice, které mají i expanzní nádobu určenou k napouštění a dolévání toto vše umožňují, ale zato jsou obvykle dražší a náročnější na sestavení a údržbu. Nicméně společnost EKWB chtěla zaujmout právě i zájemce o bezúdržbové vodní chladiče, a tak se pustila do výroby nové série s prostým označením EK-AIO. 
 
 
Provedení modelů EK-AIO nás nemá čím překvapit, neboť je naprosto obvyklé, ostatně co nového by také měli v EKWB vymýšlet. Nicméně to podstatné se v případě AiO vodních chladičů skrývá pod povrchem a jde o kvalitu vodního bloku a jeho schopnost předávat teplo proudícímu médiu, dále o kvalitu, výkon a hlučnost vodní pumpy a dále o radiátor a výkon ventilátorů (průtok, statický tlak). 
 
 
EKWB zde využívá pochopitelně vlastní technologie a slibuje kvalitní a přesně opracovaný monoblok pro procesor, hliníkové fitinky a ventilátory Vardar S se sedmi lopatkami a vysokým statickým tlakem pro efektivní profouknutí hustého žebroví. Pochopitelně se také nezapomnělo na RGB podsvícení s jednotlivě adresovatelnými LED. 
 
Na výběr jsou modely lišící se velikostí radiátoru, takže jde o 120, 240 a 360mm velikost (tloušťka radiátoru je vždy 28 mm), podporovány jsou všechny moderní patice AMD a Intelu a ceny byly stanoveny na 90, 120 a 155 dolarů s pětiletou zárukou. V této době ještě běží předobjednávky s 10procentní úvodní slevou. 
 
 
Zdroj: EKWB


reklama