reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

El Salvador ode dneška začne nakupovat 1 Bitcoin denně

18.11.2022, Milan Šurkala, aktualita
El Salvador ode dneška začne nakupovat 1 Bitcoin denně
Sázka na Bitcoin zatím salvadorskému prezidentovi Nayibovi Bukelemu moc nevychází, ten však v padajících cenách Bitcoinu vidí velkou příležitost. Země začne ode dneška nakupovat jeden Bitcoin denně.
El Salvador je první zemí, která zavedla Bitcoin jako oficiální měnu. Sázka na ni se ale prozatím moc vyplácí a je otázkou, zda se vůbec někdy začne vyplácet. Podle stánky NayibTracker.com už země nakoupila Bitcoiny za více než 107 mil. USD, nicméně kvůli postupnému propadu této kryptoměny mají nyní hodnotu jen necelých 40 mil. USD. To znamená, že země na tom ztratila zhruba 62,7 % investované částky. Připomeňme, že zatímco první měsíc nákupů vše vypadalo pozitivně a cena BTC rostla (první nákupy byly za 51 tisíc USD, další i za 60 tisíc), toto se koncem loňského roku obrátilo a dnešní hodnota Bitcoinu je už jen 16800 USD a jeho cena poslední dny spíše stagnuje.
 
Nayib Bukele
salvadorský prezident Nayib Bukele, autor: AndreX, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Nayib Bukele, prezident El Salvadoru, nicméně kryptoměně stále věří (nebo možná spíše chce věřit), a tak na Twitteru oznámil, že ode dneška začne země nakupovat pravidelně jeden Bitcoin denně. Ke dnešnímu dní má státní kasa v zásobě 2381 Bitcoinů, takže se tempo nákupů ve výsledku spíše zpomalí (takto to vychází na 365 BTC ročně, přičemž jen za letošek bylo koupeno 990 BTC).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama