reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektrárna v New Yorku si přivydělává $50000 denně těžbou Bitcoinu

7.3.2020, Milan Šurkala, aktualita
Elektrárna v New Yorku si přivydělává $50000 denně těžbou Bitcoinu
Elektrárna Greenidge Generation ve státě New York si našla zajímavý vedlejší byznys. Část vyprodukované elektrické energie sama spotřebovává, a to na těžbu Bitcoinů. Vydělá si prý 50 tisíc USD denně.
Pokud máte přístup k velmi levné elektřině, nabírá těžba kryptoměn docela jiný rozměr. Právě takový byznys rozjela elektrárna Greenidge Generation ve státě New York. Ta byla původně postavena v roce 1937, aby před pár lety byla zrekonstruována a předělána z uhelné na plynovou. V roce 2017 byla znovu spuštěna, ale pracovala jen v létě a zimě pro vyrovnávání špiček. Nyní už může běžet celoročně, protože se pro jí vyrobenou energii našlo další uplatnění. Dokončili totiž instalaci zařízení pro těžbu kryptoměn. Nyní na těžbu Bitcoinu spotřebovává 14-15 MW, celkově by mohla až 106 MW, což je maximální možná produkce elektrárny. Pokud by nainstalovali více těžebních strojů, mohla by se produkce ještě více rozdělovat mezi těžbu a distribuci do elektrické sítě. Odpadní teplo lze využít k vytápění.
 
Elektrárna Greenidge
 
Elektrárna má v tomto výhodu, protože nikdo nemůže mít její elektřinu levněji, než ona sama, pro kterou to jsou čistě jen náklady pro výrobu bez dalších prostředníků a distributorů. Dle majitelů, společnosti Atlas Holdings, elektrárna vytěží 5,5 BTC denně, což při dnešních cenách dělá zhruba 50.000 USD za jediný den, což dělá okolo 18 mil. USD za rok. Takhle se investice do rekonstrukce elektrárny, která vyšla na 65 mil. USD, vrátí docela rychle. Bitcoin sice v květnu čeká snížení odměny z 12,5 BTC na polovinu, tedy 6,25 BTC, nicméně majitelé tvrdí, že se těžba i tak vyplatí a budou v ní nadále pokračovat.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama