reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk 31. března zveřejní zdrojové kódy Twitteru pro doporučování tweetů

19.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk 31. března zveřejní zdrojové kódy Twitteru pro doporučování tweetů
Algoritmy pro doporučování příspěvků na sociálních sítích jsou velkou neznámou. Pokud jde o Twitter, trochu více světla by toho mělo přinést plánované zveřejnění zdrojových kódů k tomuto hojně diskutovanému algoritmu.
Sociální sítě jsou v poslední době pranýřovány za to, že není vůbec jasné, jakým způsobem zobrazují příspěvky uživatelů ostatním. Proč jsou některé příspěvky sledovaných osob ignorovány a naopak se propagují příspěvky stránek, které člověk zatím nesleduje? Snaží se takto sociální sítě manipulovat svými uživateli? Na tyto otázky asi známe odpověď, nicméně nikdo pořádně neví, jak přesně se toto děje a jak tyto algoritmy pro doporučování obsahu vlastně pracují. Trochu více světla by do toho chtěl vnést Elon Musk, který minule vyvolal pozdvižení ohledně toho, že jeho tweet byl vidět méně než podobný tweet Joea Bidena, a tak nechal změnit nastavení algoritmů tak, aby měly ty jeho přednost.

Tesla Model 3 (Twitter)
autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 2.0, přes Flickr (přidáno logo)
 
Nyní na Twitteru nechal slyšet, že by sociální síť měla 31. března zveřejnit zdrojové kódy k algoritmu, který se stará o doporučování tweetů. Řekl, že jde o velmi komplexní algoritmus, kterému už ani interně pořádně nerozumí a lidí jistě objeví spoustu hloupostí. Pro Twitter podle něj půjde o hodně trapný počin, má to ale umožnit hledat chyby a nesmysly poté, co na ně ostatní upozorní. To by mělo současně vylepšit kvalitu doporučování. Musk zároveň věří, že si tímto krokem mezi veřejností vybuduje větší důvěru.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama