reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk obviněn z manipulace hodnoty Bitcoinu

16.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk obviněn z manipulace hodnoty Bitcoinu
Elon Musk je ostře sledovaným jedincem, jehož samotné tweety prý mohou hýbat hodnotou akcií, přičemž nyní jde ještě navíc o nákup Bitcoinů za celkem 1,5 miliardy dolarů firmou Tesla. Komu se to nelíbí a proč?
Je nepopiratelné, že hodnota Bitcoinu byla nedávno ovlivněna právě tím, že společnost Tesla na nákup této měny uvolnila 1,5 miliardy dolarů. To způsobilo skokové navýšení hodnoty o cca 4000 dolarů, nicméně i takováto změna se ve vývoji hodnoty Bitcoinu snadno schová a nelze ji považovat za nic výjimečného, ať už jde o nárůst hodnoty, nebo naopak její pád. 
 
 
Ekonom Nouriel Roubini známý také jako Dr. Doom (pro jeho obvykle pesimistické výhledy do budoucnosti) však uvádí, že SEC (U.S. Securities and Exchange Commission) by měla začít Teslu a Muska vyšetřovat pro podezření z manipulace s trhem a nepřekvapivě ani zde se nevyhneme Muskovu tweetování, které mělo být dle Roubiniho použito pro šponování ceny Bitcoinu. 
 
Roubini v interview pro CoinDesk uvedl, že Elon Musk si byl jistě dobře vědom dopadu svých tweetů, čili stačilo předem nakoupit tuto měnu, pak si zatweetovat a nakonec sdělit onu novinu, jak dobře Tesla investovala. Dle Roubiniho by se organizace SEC měla zaměřit na všechny jednotlivce, kteří mají podobný dopad na trh a manipulují tím s hodnotami svých aktiv, což označil za zločinecké jednání. 
 
 
Kolují také zprávy, že Musk už řadu svých tweetů o Bitcoinu smazal a že jeho akce byla dobře promyšleným krokem vedoucím k tomu, aby společnost Tesla dostala vítanou vzpruhu do začátku nového roku, nicméně právě to už je všechno spíše potenciálním předmětem pro vyšetřování celého případu. Pokud jde ovšem čistě o prudký nárůst hodnoty Bitcoinu 8. února, lze říci, že ten jde na vrub právě zprávám o tom, že do něj Tesla investovala 1,5 miliardy dolarů, neboť časová shoda je zde zřejmá.  
 


reklama