reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk opět přejmenoval raketu BFR, bude to Starship

21.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk opět přejmenoval raketu BFR, bude to Starship
Vesmírná raketa SpaceX BFR už opět mění své jméno, Elon Musk oznámil změnu tradičně na Twitteru. Tentokrát se z Big Falcon Rocket změní na Starship pro druhý stupeň a Super Heavy pro ten první.
Bude zajímavé sledovat, kolikrát se ještě raketa Big Falcon Rocket (BFR) přejmenuje, než poprvé vzlétne. Včera totiž Elon Musk na Twitteru oznámil, že horní stupeň rakety bude přejmenován na Starship a spodní, který je nutný k překonání gravitace Země a vynesení druhého stupně do vesmíru, pak ponese jméno Super Heavy. V diskuzích už někteří Muskovi připomněli, že ji nemůže nazvat Starship, když nepoletí ke hvězdám. Musk se svým typickým humorem jen odvětil, že "pozdější verze tam doletí". Je to už čtvrté jméno pro tuto raketu. Nejprve se jmenovala Mars Colonial Transporter (MCT), později Interplanetary Transport System (ITS), následně nesla již zmíněný název BFR a nyní je to Super Heavy a Starship.
 
SpaceX BFR
 
Stavba rakety si vyžádá náklady ve výši 5 miliard dolarů, přičemž je pro Starship dle Muska vyhrazeno jen 5 % prostředků společnosti SpaceX. Měla by mít 118 metrů na délku, pojmout až 100 lidí nebo 100 tun nákladu a dopravit je až na Mars. První testy letu jsou plánovány na konec roku 2019, let k Marsu bez lidí na 2022, let kolem Měsíce s lidskou posádkou už v roce 2023. Prvním vesmírným turistou, který se v tomto roce v raketě kolem Měsíce proletí, je japonský miliardář Yusaku Maezawa. Let k Marsu s lidmi je pak plánován na rok 2024, což jsou dosti optimistické termíny. Ale známe přeci Muska.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama