reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk postaví vysokorychlostní dráhu na letiště v Chicagu

15.6.2018, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk postaví vysokorychlostní dráhu na letiště v Chicagu
The Boring Company Elona Muska vyhrála soutěž na vybudování vysokorychlostní dráhy spojující Chicago a tamní letiště O'Hare International Airport. Rychlost dopravy se tak výrazně zrychlí a zabere jen 12 minut.
Chicago hledalo způsob jak lépe spojit centrum svého města s tamním letištěm O'Hare International Airport a vítězem soutěže byl Elon Musk a jeho The Boring Company. Ta vybuduje vysokorychlostní dráhu Chicago Express Loop, která využije elektřinou poháněná vozidla s kapacitou 16 lidí. Ta budou jezdit v nově vybudovaných tunelech rychlostí maximálně až 150 mil za hodinu, což je přibližně 240 km/h. Vzdálenost 17 mil (zhruba 27 kilometrů) tak urazí za pouhých 12 minut, což je několikrát rychlejší než nynějšími způsoby. Těmi to trvá okolo 30 až 45 minut.
 
vůz The Boring Company
 
Zatím není úplně jasné, kolik bude celý projekt stát, hovoří se ale o miliardě dolarů. Celou částku zaplatí The Boring Company, neboť od Chicaga nedostane žádnou dotaci. Lístek pak bude levnější než cesta taxíkem, ale bude o něco dražší než nynější vlak. Bude jezdit každý den v týdnu, zhruba 20 hodin denně. Chicago si od projektu slibuje snazší dopravu, která do města přinese další společnosti a tisícovky nových pracovních míst. Samotné letiště totiž plánuje rozšiřování a investice ve výši až 8,5 miliardy dolarů.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama