reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic Games launcher nadměrně zatěžuje systém

28.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Epic Games launcher nadměrně zatěžuje systém
Aplikace společnosti Epic pro Epic Games Store zřejmě zbytečně zatěžuje systémy postavené na procesorech AMD Ryzen. To se odráží ve zvýšených teplotách a samozřejmě i ve spotřebě a potřebný výkon může chybět jinde. A pak je tu otázka odesílání dat.
Launcher pro Epic Games Store dokáže být nesmyslně náročný na čas procesoru, i když jej máme minimalizovaný do traye, kde by neměl systém vytěžovat v podstatě vůbec. V případě procesoru Ryzen 5 3600X nám však dokáže zajistit i tak zátěž mezi 3 a 4 procenty, a to aniž by aplikace něco stahovala, instalovala, či prostě dělala. Stačí ji pak otevřít a zátěž procesoru se ještě zvýší a tentokrát se dokonce přidalo i cca 6% zatížení grafického čipu na kartě RTX 3080. V takovém případě může být tento launcher v klidovém režimu počítače aplikací, která systém zatěžuje zdaleka nejvíce, a to i když je otevřen prohlížeč, v němž běží animované reklamy.
 
 
Stejnou věc hlásí uživatelé Redditu, jejichž zkušenosti jsme si mohli sami ověřit. V případě procesoru Ryzen 9 5900X šlo i o zbytečných 20 °C, o něž se zvedla teplota jen kvůli otevřenému launcheru firmy Epic. Podobné je to třeba i na procesoru Ryzen 5 2600 a Ryzen 5 1600, čili se nám tu sešli zástupci všech čtyř generací desktopových procesorů Zen od AMD, i když Ryzen 5 1600 ve verzi AF může být technicky samozřejmě zástupce 2. generace. Mluví se přitom výhradně o procesorech Ryzen, i když některé odpovědi ukazují, že jde i o problém na sestavách s procesory Intel. 
 
Půjde tak nejspíše o záležitost týkající se samotného launcheru, který neúměrně využívá systémové prostředky, než aby šlo přímo o konkrétní hardware. Podobný problém ostatně měla i starší verze aplikace AMD Ryzen Master. 
 
Jaké je ale řešení? Od firmy Epic zatím nepřišlo žádné, ale my si můžeme pomoci sami díky GOG Galaxy, který můžeme s Epic Games Launcher propojit a využít funkci pro automatické zavření potřebného launcheru společně se hrou. A samozřejmě také pomůže, když z nastavení Epic Games Launcheru vyškrtneme volbu pro jeho spouštění při startu systému. I tak nám však bude užírat výkon, který může být potřeba při hraní her. 
 
Tím to dnes ovšem nekončí a ještě je tu dle HotHardware otázka, jaká data odesílá proces EpicWebHelper na adresu "tracking-website-prod07-epic-961842049.us-east-1.elb.amazonaws.com". Bylo naměřeno, že za hodinu to bylo asi půl megabajtu dat, což je asi čtrnáctinásobek objemu, který odešle třeba Steam nebo GeForce Experience od NVIDIE. Stojí snad právě i to za neúměrným vytěžováním hardwaru?  


reklama