reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic nabízí zdarma hry Homeworld Remastered Collection a Severed Steel

31.7.2023, Karel Polívka, aktualita
Epic nabízí zdarma hry Homeworld Remastered Collection a Severed Steel
Epic nabízí zdarma kolekci remasterovaného 1. a 2. dílu realtime strategie Homeworld, jež se proslavila tím, že jako první představila tento žánr ve zcela trojrozměrném zpracování. Další hrou je FPS Severed Steel. Nabídka skončí ve čtvrtek 3. 8. v 17:00.
Homeworld patří k těm hrám, jejichž uvedení doprovázel nezapomenutelný wow efekt díky tomu, že šlo o něco naprosto nového. Nicméně k uvedení prvního dílu došlo už v roce 1999, ten druhý následoval v roce 2003, takže pro hráče z mladší generace už může jít o hry, které třeba nikdy nehráli. A zejména právě jim je určena tato remasterovaná kolekce obou dvou prvních dílů, která vyšla už 25. února 2015 a součástí jsou i původní verze obou her.
 
 
Po nainstalování a spuštění se zobrazí menu, kde si můžete vybrat, co chcete spustit:
  • Homeworld Remastered Edition
  • Homeworld 2 Remastered Edition
  • Homeworld Classic
  • Homeworld 2 Classic
  • Multiplayer Beta
Pokud si říkáte, proč zde chybí Homeworld: Cataclysm z roku 2000 coby samostatně spustitelný datadisk k prvnímu dílu, údajně došlo ke ztrátě zdrojových kódů této hry. Jeho remasteru se tak už nejspíše nedočkáme, ale v roce 2017 aspoň vyšla původní verze na GOGu pod jiným názvem Homeworld: Emergence z důvodu zamezení možné záměny, protože původní název "Cataclysm" si mezitím coby ochrannou známku zaregistroval Blizzard a použil jej v roce 2010 pro název 3. datadisku svého MMORPG World of Warcraft. 
 
  
 
Srovnání grafické podoby originální verze s remasterem prvního dílu:
 
 
Nejde ale jen o grafické vylepšení, jelikož u prvního dílu došlo díky změně enginu i ke změnám v chování jednotek a v samotném ovládání, aby bylo více intuitivní. Gameplay tak není identický s tím, co nabízí původní verze z roku 1999. Pro zajímavost, poslední patch na verzi 2.3 je starý jen pár dní, jelikož vyšel 26. července 2023 a kromě toho, že umožňuje multiplayer mezi verzemi na Steamu a na Epicu, obsahuje také změny, jež byly dostupné jen v poslední beta verzi 2.205 z 5. července 2016 (poslední finální verze 2.1 byla z 10. června 2016, ale pak Gearbox zastavil další vývoj, takže se poslední změny v beta verzi týkající se vyvážení jednotek do finální verze už nedostaly, což se teď napravilo).
 
 
Patříte mezi příznivce RTS nebo konkrétně série Homeworld? Nemělo by Vám uniknout, že příští rok bychom se měli dočkat plnohodnotného pokračování s názvem Homeworld 3, viz tento gameplay trailer. Pro úplnost je třeba ještě dodat, že v roce 2016 vyšla strategie Homeworld: Deserts of Kharak odehrávající se na povrchu planety pokryté pouštěmi coby dějový prequel k událostem původních her z vesmíru, jež jsou uvedené výše (ta ale už není součástí aktuální nabídky zdarma).


 
Druhou hrou, která je teď na Epicu zdarma, je FPS střílečka Severed Steel z roku 2021:
 
 
 
Nabídka skončí ve čtvrtek 3. 8. v 17:00.
 
Hráli jste někdy Homeworld nebo Homeworld 2?
V anketě šlo hlasovat od 31.7.2023 do 31.8.2023. Počet hlasujících: 15
Ano, ale jen původní verze 20 %
Ano, původní verze a také tyto novější remastery7 %
Ano, ale jen tyto novější remastery0 %
Ne, ale vypadá to zajímavě, takže to chci vyzkoušet13 %
Ne a ani mě to neláká60 %
reklama