reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Éra exaFLOPS je tu, nejvýkonnějším superpočítačem světa se stal Frontier

30.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Éra exaFLOPS je tu, nejvýkonnějším superpočítačem světa se stal Frontier
Společnost AMD se může pochlubit dalším průlomem, neboť to jsou právě její procesory EPYC a akcelerátory Instinct, které zařídily superpočítači Frontier výkon přesahující hranici 1 exaFLOPS. Ten je tak již oficiálně ve vedení TOP500. 
O superpočítači Frontier postavený pro ORNL (Oak Ridge National Laboratory) se mluvilo již dlouho, až jsme se mohli ptát, kde je a kdy už bude konečně zprovozněn. Právě dnes ale toto čekání skončilo, neboť Frontier se stává světovou jedničkou a vůbec prvním systémem, který překročil hranici 1 exaFLOPS. Je tak více než dvakrát výkonnější než japonský Fugaku a v žebříčku TOP500 má zanesen výkon 1 102 petaFLOPS.
 
 
Jedná se tu o platformu HPE Cray EX235A využívající 3. generaci procesorů EPYC se 64 jádry na 2 GHz, akcelerátory AMD Instinct MI250X a sběrnice Slingshot-11. Celkově je v systému Frontier využito 8 730 112 jader (bez bližšího upřesnění) a udávaná efektivita je 52,23 gigaFLOPS na watt. Vzhledem k udávané celkové spotřebě 21 100 kW je tak Frontier i nesrovnatelně efektivnější než Fugaku s jeho téměř 30 tisíci kW a méně než polovičním výkonem. 
 
 
Žebříček TOP500 ale doznal ještě další změny, pokud jde o deset nejvýkonnějších systémů světa. Jde o finský superpočítač LUMI, který se zařadil hned na třetí místo za Fugaku a odšoupnul Summit až na 4. pozici díky svému výkonu 151,90 petaFLOPS. A pak je tu ještě další evropský, konkrétně francouzský systém Adastra v GENCI-CINES, který dosáhl výkonu 46,1 petaFLOPS, s nímž ještě dostal do TOP10 a v Evropě je to po LUMI hned druhý nejvýkonnější superpočítač. 
 
LUMI je přitom založen na stejné platformě jako Frontier, respektive rovnou na stejném hardwaru včetně procesorů EPYC 3. generace a akcelerátorů AMD Instinct MI250X. Díky jiným zdrojům, než je samotné AMD, se ale můžeme dozvědět i další podrobnosti o výbavě Frontieru. Ten se skládá z celkem 74 skříní a 9472 uzlů naplněných stejným počtem procesorů EPYC 7003, což však nejsou běžné Milan a ani Milan-X, ale Trento. Proto se jedná o "optimalizovanou 3. generaci EPYC" a liší se v tom, že již využívá Infinity Fabric 3.0 s paměťovou koherencí s GPU. To má být funkce, která se očekávala spíše až od procesorů EPYC 4. generace, čili Genoa. 
 
Dále má Frontier ve výbavě celkem 37 888 karet Aldebaran, čili Instinct MI250X s výkonem po 47,9 teraFLOPS v FP64 (v praxi však je mírně nižší), což nám dává vždy čtyři karty na jeden uzel. Tyto uzly jsou pak propojeny 200Gb/s ethernetovým rozhraním Slingshot, které je založeno na přepínačích Rosetta a sítových čipech Casini. Tato rozhraní prý mají přitom komunikovat přímo s GPU a ne s CPU.  


reklama