reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ESA ukázala nejdelší timelapse z ISS slavíc jejích 20 let

27.11.2018, Jan Vítek, aktualita
ESA ukázala nejdelší timelapse z ISS slavíc jejích 20 let
Evropská vesmírná agentura (ESA) při příležitosti 20 let po vypuštění první části Mezinárodní vesmírné stanice přišla s videem, které je vytvořeno z více než 20 tisíc snímků zachycených německým astronautem. Výsledkem je 15minutový záznam.
Dne 20. listopadu 1998 byl vypuštěn první modul, který se stal základem Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Šlo o ruský Zarja vynesený raketou Proton. Od té doby se ISS rozšířila do dnešní podoby a tvoří ji řada tlakovaných i netlakovaných modulů, díky nimž stanice měří cca 109 x 73 x 20 metrů. 
 
 
Stanice tak už začala svůj 21. rok existence a ESA to oslavila i vytvořením videa složeného ze snímků, které s pomocí fotoaparátu vytvořil německý astronaut Alexander Gerst. Ten 6. října tohoto roku pořídil celkem 21.375 fotografií, z nichž se skládá výsledné 15minutové video, které pokrývá 90 minut reálného času, ale bylo také zrychleno, aby bylo plynulé. Prostě a jednoduše jde o klasický timelapse. 
 
 
ISS obíhá ve výšce cca 400 km rychlostí 28.800 km/h, takže 90 minut je akorát tak na jeden celý oběh Země. Video samotné začíná v oblasti nad severní Afrikou a stanice dále pokračuje směrem ke Střednímu a pak Dálnému východu. Tyto oblasti zachytí v noční dobu a dále se přesunuje nad Austrálii a Nový Zéland a nad Tichým oceánem můžeme v dovršení 10. minuty videa vidět východ slunce. Pak už stanice putuje nad Jižní Amerikou, Atlantikem a svou pouť završuje nad Evropou. Ztratit se skutečně nemůžeme, protože ESA přidala do videa popisky toho, co dole vidíme, stejně jako máme v rohu videa mapu pozice ISS. 
 
Video bylo navíc na YouTube umístěno v rozlišení 4K a pokud máte zájem si toto video stáhnout, je k dispozici přímo na stránkách ESA. V případě verze v rozlišení 4K to dělá přes 3 GB dat. 
 
Zdrok: ESA


reklama