reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ethereum překonalo $1000, rostlo XRP i Bitcoin

7.1.2018, Milan Šurkala, aktualita
Ethereum překonalo $1000, rostlo XRP i Bitcoin
Bitcoin zdaleka není jedinou kryptoměnou. Zatímco ten poslední dny roste jen pomalu, větší změny se odehrály u Ripple XRP a Etherea, která poprvé překonalo hranici $1000 a zatím pokračuje ve své cestě vzhůru.
Nejrůznějších kryptoměn jsou desítky, asi nejznámější mezi nimi je bitcoin. Ten už ale pro případné investory přestává být tolik zajímavý jako jiné kryptoměny. Jeho obvyklá hodnota na přelomu roku byla okolo 14 až 15 tisíc USD, aby před dvěma dny povyskočila lehce nad 17 tisíc a nyní se drží okolo 16.800 USD. To je nárůst okolo 15 %. Ve světě běžných akcií by to bylo velmi pěkné číslo, ve světě kryptoměn je spíše stagnace. Tahouny se totiž v posledních pár dnech staly jiné kryptoměny.
 
Ethereum logo
 
Za zmínku stojí spíše Ethereum. To se v druhé polovině prosince pohybovalo okolo 700 USD (+/- 100 USD), ale od 2. ledna začalo strmě růst a dnešní půlnocí překonalo svou magickou hranici 1000 USD. Zatím roste dál a o 10 hodin později stoupla jeho hodnota o dalších 8 % na 1080 USD. Za poslední týden tak jeho hodnota vzrostla zhruba o polovinu.
 
Ripple XRP logo
 
Velmi zajímavým se stalo i Ripple XRP. To mělo do poloviny prosince hodnotu jen 0,25 USD, poté skokově vyskočilo k 0,8 USD a téměř do konce prosince se (až na poslední tři čtyři dny) drželo někde mezi 0,8 až 1,0 USD. Před Silvestrem už bylo na 2,4 USD, poté na chvíli spadlo a 4. ledna jsme se dostali už na hodnotu 3,2 USD. To je proti hodnotě před nějakými 3 týdny 12krát více. Nyní sice XRP lehce spadlo k 2,6 USD, ale je vidět, že i když bitcoinu trochu došel dech, ostatní kryptoměny jsou stále velmi lákavé, ne-li více. 
 
Jestli tu máme nějaké kryptoměny, kterým se poslední dobou nedaří, je to např. Litecoin. Ten ještě kolem 20. prosince dosahoval na cca 370 USD, poslední týden se ale pohybuje spíše někde kolem 250 USD a teprve až včera opět začal ukazovat růžky a skočil na 285 USD. Nárůst o 15 % za den není málo. Nepřesvědčivý je zatím i Bitcoin Cash, který z maxima přes 4000 USD také kolem 20. prosince spadl k 2700 USD a kolem této hranice, či spíše lehce pod ní, se už pohybuje více než dva týdny. To ale neznamená, že by opět nemohly růst, něco takového je rozhodně možné.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama