reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU chystá daň pro firmy jako Apple, Amazon, FB a Google

5.3.2018, Milan Šurkala, aktualita
EU chystá daň pro firmy jako Apple, Amazon, FB a Google
EU se nelíbí, že velké technologické firmy jako jsou Apple, Amazon, Facebook nebo Google, mají svá evropská sídla v daňových rájích a platí malé daně. Proto chce navrhnout speciální daň, kde nebude záležet na sídle společnosti.
Velké technologické firmy (ale nejen ty) chtějí maximalizovat zisk, což se dá dosahovat např. placením co nejmenšího množství daní pomocí sídel v daňových rájích. Apple už nedávno dostal od EU přes prsty za nízké daně placené v Irsku. To mu totiž nabídlo neodolatelné podmínky placení daní (v některých letech jen 0,005 %), takže do problémů se dostalo dokonce i samotné Irsko. Aby se tomu příště předešlo, chce EU předložit návrh na speciální daň pro velké společnosti, která by tuto praktiku omezila. Ekonomický ministr Francie Bruno Le Maire se nechal slyšet, že nový návrh by měl být předložen v následujících týdnech.
 
Loga společností
 
Tato daň by měla činit mezi 2 až 6 %, přičemž se spíše hovoří o číslech někde u spodní hranice tohoto rozsahu. Daň se ale nemá platit ze zisku, nýbrž z příjmu. Poněvadž má být vázána na místo, kde k nákupu došlo a nikoli k místu, kde má společnost sídlo, chce EU zabít několik much jednou ranou. Společnosti nabudou mít prostor pro manévrování s hodnotou zdanitelného příjmu, neboť ta už nebude důležitá. Stejně tak jim nepomůže mít sídlo v Irsku nebo např Lucembursku, neboť ani toto už s hodnotou základu daně nijak nepohne.
 
Le Maire nechce nic zdržovat a nehodlá dlouho jednat, spíše se hovoří o tom, že se pokusí zákon co nejdříve prosadit a ladit jej až za pochodu. Podle odhadů si společnosti na těchto optimalizacích daní ročně přijdou na téměř 200 miliard EUR, které pak chybí ve státních pokladnách evropských států.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama