reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

European Hardware Association: přes 60 % dotazovaných by si vybralo AMD

29.11.2019, Jan Vítek, aktualita
European Hardware Association: přes 60 % dotazovaných by si vybralo AMD
European Hardware Association (EHA) se dotazovala více než deseti tisíc lidí na to, jaký procesor by si pořídili do svého nového desktopového počítače. Výsledek ukazuje, že většina by preferovala procesor od AMD.
European Hardware Association je organizace, kterou si vytvořilo celkem devět evropských hardwarových serverů, mezi něž patří KitGuru, SweClockers, Hardware.info, Lab 501 a další. Není tak divu, že nám právě server KitGuru přináší výsledky průzkumu, kterého ze zúčastnilo přes deset tisíc respondentů, ovšem je třeba říci a výsledky to i samy jasně říkají, že šlo především o technologické nadšence. 
 
 
 
Zajímavé je ovšem především to, že daný průzkum je dlouhodobý, respektive se jeho autoři dotazovali lidí už v roce 2017, pak v roce 2018 a letos rovnou dvakrát. Konkrétně tu pak máme informace o tom, kdo by si vybral jakou kombinaci procesoru od Intelu/AMD a grafiky od Intelu/AMD/NVIDIE. 
 
Je jasně vidět, že AMD ze poslední období vyrostlo a daleko více lidí než dříve by si vybralo jeho procesory, a to ovšem nepřekvapivě stále v kombinaci s grafikou firmy NVIDIA. Tato volba už nyní převažuje nad procesorem Intel s grafikou NVIDIA a na třetí pozici máme kombinaci CPU i GPU od AMD. O kombinaci procesoru Intel s Radeonem ovšem kupodivu má zájem jen naprosté minimum lidí a jde o srovnatelný počet se zájemci o sestavu s integrovanou grafikou, ať už od AMD či Intelu. Ale ono se ani není čemu divit, neboť ani výrobci počítačů obvykle nedávají dohromady Core s Radeony a je zažité, že k Intelu patří GeForce, což nám tento průzkum potvrzuje. 

Pro AMD je tu také pozitivní trend týkající se jeho GPU, jejichž obliba už postupně od roku 2018 v tomto průzkumu roste a na tom se bezesporu v poslední době podílejí především Radeony RX 5700 a RX 5700 XT. To je ostatně logické, protože jiné novinky AMD na volném PC trhu (stále ještě) nemá. Nicméně podílet se na tom mohou i klesající ceny grafik Polaris, zatímco novější Vegy už jsou paradoxně v podstatě mrtvé a téměř se nedají sehnat.  


reklama