reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Everspin začíná vyrábět 1Gb paměti STT-MRAM

25.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Everspin začíná vyrábět 1Gb paměti STT-MRAM
Společnost Everspin splňuje svůj slib a začíná s výrobou pamětí typu STT-MRAM, což jsou nové nadějné Spin-transfer Torque Magnetoresistive RAM. Využije přitom k tomu služeb společnosti GlobalFoundries.
Paměti Everspin STT-MRAM by se měly stát i součástí paměťových produktů firmy IBM, jak jsme se dozvěděli v minulém roce. Posloužit tam mají jako náhrada klasické cache tvořené pamětí DRAM, která v případě ztráty napájení přijde o uložené informace. To je problém, který se řeší záložním systémem napájení s využitím kondenzátorů, které by měly stačit na to, aby se cache vyprázdnila a data z ní uložila. V případě pamětí typu MRAM to nebude třeba, protože ty nepotřebují být napájeny, aby si udržely svou informaci a o to mohou být SSD jednodušší či potažmo i levnější. 
 
 
Nové STT-MRAM od Everspin nabídnou kapacitu 1 Gb na čip a vyráběny budou dle nových informací 28nm procesem firmy GlobalFoundries, i když dříve jsme se dozvěděli, že by to měl být proces 22FDX. To je nakonec celkem jedno, důležité je, že se tím firma Everspin posune od 40nm procesu a 256Mb pamětí. 
 
Prozatím odstartuje zkušební výroba, která pak bude v druhé polovině roku už řádně rozjeta. Vyrábět se budou paměti s 8bitovým i se 16bitovým rozhraním DDR4 a pracovat budou na frekvenci 667 MHz, což umožní dosáhnout efektivních 1333 MT/s. 
 
Dosud byly nízké kapacity pamětí MRAM do značné míry jejich limitujícím faktorem, který je odsoudil na použití v různých embedded systémech s nízkovýkonnými SoC a ASIC. Kapacita zvýšená 1 Gb už jejich záběr značně rozšíří, i když Everspin má ještě co dělat, aby paměťovou hustotu MRAM dostal na úroveň moderních DRAM či snad dokonce 3D NAND Flash. Mohu být s jejich přispěním tvořena jakási hybridní SSD, která budou stále primárně využiívat NAND Flash, ale namísto DRAM pak MRAM. A MRAM zde nemusí být využity čistě jen jako cache vzhledem k tomu, že nepůjde o dočasné úložiště. Mohou naopak být využity pro uložení těch nejpoužívanějších dat, aniž by ta musela být rovnou "zálohována" v hlavní paměti NAND Flash. Vedle IBM si taková SSD chystá také Seagate.
 
Everspin také zůstává jediným dodavatelem pamětí MRAM v podobě samostatných čipů a nyní se chystá teprve na svou druhou generaci. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama