reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA končí s grafickými kartami, nehodlá už snášet chování Nvidie

18.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
EVGA končí s grafickými kartami, nehodlá už snášet chování Nvidie
Pokud jste byli fanoušky společnosti EVGA a těšili jste se na novou GeForce RTX 4000 od tohoto výrobce, je tu pro vás nepříjemná zpráva. Výrobce totiž rozvázal partnerství s Nvidií a ruší výrobu nových grafických karet. Může za to údajně chování Nvidie.
Výrobce grafických karet EVGA a v poslední době i dalších komponent do PC skončí s výrobou toho, čím se nejvíce proslavil. Dalších nových grafických karet s čipy Nvidia se od něj už nedočkáme. EVGA totiž ukončila "partnerství" s Nvidií, které podle ní nebylo vůbec korektní, a chování Nvidie už nehodlá dále snášet. Odstřelí tak byznys, který jí tvoří téměř 4/5 veškerých příjmů, což je opravdu velmi významná část. Největší částí se tak stanou počítačové zdroje, které nyní tvoří 20 % společnosti a má na nich výrazně vyšší marži než z grafických karet. Zde je právě také zakopaný pes. Marže na grafických kartách se dle společnosti staly neúnosně malé a už není možné to ani dohánět objemem (obzvlášť má-li společnost zvýšené náklady kvůli nadprůměrné záruce a značně pro-zákaznickému chování při reklamacích,...).
 
EVGA GeForce RTX 3090 Ti
 
EVGA tvrdí, že se k ní Nvidia nechová vůbec korektně jako k partnerovi, neposkytuje informace o cenách novinek, takže ani neví, jaké náklady na ně bude mít, a jak nastavit cenotvorbu (tak se mělo stát např. v případě RTX 3080). Nelíbilo se jí ani to, že novináři dostávají nové verze ovladačů dříve než výrobci. Také zmiňuje, že na kartách jako GeForce RTX 3080 nebo 3090 kvůli tomuto chování prodělávala stovky dolarů. Příkladem mají být např. nízké ceny karet Founders Edition, kterým jiní výrobci nemohou se svými kartami dostatečně dobře konkurovat (Nvidia si marži na čipech na vlastních kartách sama sobě platit nemusí, ale jiní výrobci pochopitelně ano).
 
Podobným problémem je i neinformování o změnách cen. Jedním bylo např. skokové snížení cen GeForce RTX 3090 Ti na 1099,99 USD, kdy o tom Nvidia neřekla svým partnerům, zatímco oni měli nastavenou standardní cenu 1399,99 USD. Ti tak museli opožděně reagovat slevami, které jim ukrajovaly z marží, nebo je údajně poslaly i do hodně ztrátových prodejů.
 
EVGA hodlá dále prodávat existující řady karet a podporovat je, nezmění ani svou 3letou záruku, ale už se nedočkáme nových modelů. Prozatím není v plánu ani přechod na grafické karty AMD nebo Intelu. Objevují se ale i skeptické hlasy k prohlášením společnosti, kde se hovoří o možném problému objednání příliš velkého množství GPU v době kryptohorečky, na které se společnost spálila (a ne poprvé). Připomeňme ještě, že EVGA vyráběla grafické karty Nvidia už od roku 2000, kdy začala s modely GeForce MX440.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama