reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA uvádí nové myši i klávesnice, které detekují přítomnost uživatele

10.2.2021, Jan Vítek, aktualita
EVGA uvádí nové myši i klávesnice, které detekují přítomnost uživatele
Společnost EVGA si připravila nové produkty z řad herních klávesnic a myší, přičemž se dočkáme i nestandardních funkcí či prvků. Máme tu například i senzor, který bude detekovat přítomnost uživatele. 
Máme tu tak jednak herní klávesnice EVGA Z20/Z15 Series a vedle nich myši EVGA X20/X17/X15, čili celkem pět nových produktů. Mezi nimi vyniká klávesnice Z20, která má právě pod klávesou Alt na pravé straně mezerníku zabudovaný tzv. Time of Flight (TOF) senzor. 
 
 
V podstatě jde ale jen o senzor, který detekuje přítomnost uživatele, čili tzv. proximity senzor, který tak stejně jako čidlo světla sleduje pohyb. Ovšem důležité je především to, k čemu klávesnice K20 tuto věc použije, a to k prý k uspávání, ale i k probouzení systému. 
 
 
Osobně bych tedy velice nerad, aby se mi počítač probouzel i v případě, kdy se jen přiblížím ke klávesnici. To se na jednu stranu dá jistě vyřešit časovačem, který funkci aktivuje jen po určité době, jenomže pokud bude tato prodleva až příliš dlouhá, daná funkce ztratí svůj smysl a možná by bylo lepší využít senzor ne pro probouzení a uspávání PC, ale spíše pro řízení podsvícení klávesnice. 
 
 
EVGA Z20 má vedle toho opto-mechanická tlačítka (Light Strike LK Optical Mechanical) se zdvihem jen 3 mm a odporem 45 G, dále pět samostatných programovatelných kláves, 3,5mm audio jack, RGB podsvícení a udávanou dotazovací frekvenci dokonce 4000 Hz. 
 
EVGA Z15 má stejně rychlé rozhraní, ale již čistě mechanická tlačítka Kailh se zdvihem 3,5 mm a odporem 40 gramů, čili oba modely mají relativně lehký stisk. Nenajdeme tu už samostatné programovatelné klávesy, ale zůstalo tu RGB podsvícení s diodou pod každou klávesou. Obě klávesnice ještě mají také multimediální funkce včetně ovladače hlasitosti ve stylu kolečka myši. 
 
Model Z20 přijde na 175 USD a Z15 dostal doporučenou cenu 130 USD a k oběma dostaneme ještě měkkou podložku pod zápěstí.
 
 
Nové herní myši EVGA X20, X17 a X15 se dělí na hi-end pár X20 a X17 a slabší kus X15. Od dvou lepší můžeme očekávat procesor Cortex-M33, který nabídne dokonce až 8kHz dotazovací frekvenci. Výrobce se chlubí, že jde o první myši na světě se třemi senzory, ovšem pohyb snímá vždy jen jeden (Pixart 3335 na X20 a Pixart 3389 na X17). Pak tu jsou ale dva další, které mají za úkol detekovat zvednutí myši nad podložku, a to nejspíše aby v takovém případě vypnuly snímání pohybu. Model X15 se svými bočními tlačítky bude určen spíše pro MMORPG či prostě pro hry/aplikace, kde takový příděl tlačítek navíc dokážeme využít. 
 
X17 přijde na 80 USD, X20 na 120 USD a cena X15 ještě nebyla uvedena. 
 
Zdroj: EVGA


reklama