reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropě došel poslední volný blok IPv4 adres

27.11.2019, Milan Šurkala, aktualita
Evropě došel poslední volný blok IPv4 adres
Už se dlouho ví, že rozsah IPv4 adres v dnešním Internetu opravdu nestačí. Evropě došly právě v těchto dnech, kdy byly rozdány poslední bloky adres. Bohužel přechod na IPv6 je mnohem pomalejší, než by bylo potřeba.
Tak už nám zase došly IPv4 adresy. Toto 32bitové číslo má necelých 4,3 miliardy kombinací, kterých může nabývat a v praxi díky některým vyhrazeným kombinacím je tak skutečné množství připojitelných zařízení ještě o něco nižší. A to dnešním potřebám s rozmachem Internetu věcí dávno nestačí a musí se přecházet na IPv6, jenže tento přechod je stále pomalý. Poslední evropský blok s maskou podsítě /22 (tedy podsíť adresovaná 22 bity nabízející pro zařízení jen 10 bitů, tudíž 1024 adres) rozdala organizace RIPE—Réseaux IP Européens, která má na starosti 76 států Evropy a části Asie. Stalo se tak 25. listopadu v 15:35 UTC. Pro zajímavost RIPE dostala poslední velký blok adres s maskou podsítě /8 (pro cca 16 milionů zařízení) od Internet Assigned Numbers Authority (IANA) v roce 2012.
 
Internet
 
RIPE bude nicméně nadále sbírat nevyužité rozsahy IP adres, které už jejich původní vlastníci nepotřebují a přidělovat je dalším, kteří jsou na čekací listině. Tentokrát ale budou nabízeny už jen bloky s maskou podsítě /24, tedy rozsahy pouhých 256 adres. Na čekací listině navíc mohou být jen ti, kteří ještě od RIPE nikdy nedostali přidělenou žádnou IPv4 adresu. K tomuto momentu je zde 41 žádostí. Zatímco tento stav se přímo nedotkne samotných uživatelů, může to na ně mít přenesený dopad. Absence volných IPv4 adres znamená, že nový poskytovatelé internetu (ISP) už nemají kde brát adresy pro své zákazníky a jejich pozice na trhu je tak o něco ztížena. Budou muset mít vždy jen IPv6, což je na druhou stranu stav, kam se míří do budoucna.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama