reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Evropský Big Brother, EU chce data teroristů z cloudu do 6 hodin

18.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
Evropský Big Brother, EU chce data teroristů z cloudu do 6 hodin
Boj s terorismem mění i pohled na ochranu dat. Státy chtějí mít stále větší a větší kontrolu, a tak nový návrh zákona chce mít možnost získat data zločinců z online a telekomunikačních služeb do 6 hodin od vydání požadavku.
Dnešní doba vytváří paradoxní situace. EU chce chránit osobní data každého a s novou regulací GDPR přidala mnoha společnostem nemálo starostí, sama pro sebe ale chce opak a naopak všechna data otevřít a získávat rychleji než kdykoli předtím. Má se tak dít v zájmu boje proti terorismu, který je v Evropě bohužel ne úplně zřídkavým jevem. Nový návrh zákona, který byl zveřejněn v úterý, by totiž chtěl po poskytovatelích online a telekomunikačních služeb (např. cloudových, telefonních nebo sociálních sítích), aby v případě urgentních případů terorismu vydali veškerá data teroristů do šesti hodin.
 
Vlajka EU
 
Stačí, aby společnost měla jedno ze sídel v EU a bude muset vydat i taková data, která jsou uložena na serverech někde mimo EU. Pokud nepůjde o urgentní případ, lhůta se prodlouží na 10 dnů, každopádně musí jít vždy o čin, který má trestní sazbu tři roky a výše. Poskytnout tak budou muset např. e-maily, zprávy poslané přes messengery, SMS, obrázky, videa a jiné dokumenty.
 
Otázkou ale je, co bude výsledkem, pokud návrh zákona skutečně projde. Budování Velkého bratra jak z Orwellova slavného románu pokračuje i nadále a je jen otázkou času, kdy se pravidla rozšíří dál na méně závažné činy do doby, než vytvoříme hotový Precrime (Minority Report). Další otázkou je, co vše bude v té době považováno za zločin.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama