reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Expreview: NVIDIA si chystá i GeForce GTX 1160 bez ray tracingu a RTX 2050 nebude

21.12.2018, Jan Vítek, aktualita
Expreview: NVIDIA si chystá i GeForce GTX 1160 bez ray tracingu a RTX 2050 nebude
I server VideoCardz si všiml toho, že se má chystat grafická karta GeForce GTX 1160, a to už jsme to měli pomalu tak pěkně srovnané a nyní to vypadá, že nám snad do toho NVIDIA hodí vidle. Co se tedy děje?
VideoCardz citují server Expreview, ale také jistý vlastní zdroj, dle nějž má jít o kartu NVIDIA GeForce GTX 1160. Budeme teď na chvíli předpokládat, že NVIDIA opravdu něco takového chystá a podíváme se, co to má být, ostatně VideoCardz obvykle nezveřejní každou fámu.
 
Předem je ale třeba říci, že se obecně očekává nástup GeForce RTX 2060 někdy v průběhu ledna. Ta by měla nabídnout podstatně vyšší výkon než GTX 1060 i v případě svých CUDA jader a stejně tak i schopnost provozovat hry v ray tracingu při rozlišení Full HD a slušných snímkovacích frekvencích. 
 
 
Zjistila snad NVIDIA, že mnozí hráči nemají o podporu ray tracingu zájem a raději ocení vyšší výkon CUDA jader? Nebo co se vůbec děje? To zatím nevíme, ale nevypadá to tak, že by NVIDIA chtěla zrecyklovat další Pascal a připravit třeba další GP104 osekaný trošku pod úroveň GTX 1070. Má jít o novou verzi Turingu. 
 
Dle VideoCardz půjde o čip TU116 a zatímco RTX 2060 využije TU106-200 vybavený jádry RT, GTX 1160 by je mít neměla. Takže dle toho by měl být výkon GTX 1160 a RTX 2060 v drtivé většině her v podstatě stejný, jen bychom si nemohli zapnout ray tracing třeba v Battlefield V. Však ne každý o něj stojí, ale NVIDIA může mít důvod zcela jiný i vedle toho, že by tím zužitkovala i GPU s poškozenými jádry RT.
 
Tím důvodem může být i očekávaný nástup generace AMD Navi, která by mohla přijít dříve, než se čekalo a nabídnout velice slušný poměr výkonu a ceny, což je něco, co karty Turing zatím nabídnout nemohou. NVIDIA by mohla dostat na trh GeForce GTX 1160 s cenou mezi GTX 1060 a RTX 2060. Opravdu nízkou cenu čekat nelze, protože tím by NVIDIA ohrozila na jedné straně RTX karty a na druhé straně staré Pascaly, které se i dnes dostávají na trh v nových podobách. 
 
GeForce GTX 1160 by především nabídla ostatní výhody architektury Turing jako její Mesh Shadery nebo jádra Tensor pro DLSS anti-aliasing. Takže uvidíme. Představení takové karty by rozhodně mělo smysl a je otázka, jak by to NVIDIA měla pojmout. A ještě jednu věc na VideoCardz zmiňují, a sice že nakonec nepřijde žádná karta GeForce RTX 2050. Ostatně pokud by měla nabídnout jen 16 RT jader, jak se tvrdí, bylo by to příliš málo, aby je šlo prakticky využít. 
 
Zdroj: VideoCardz


reklama