reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Extrémní overclocker vyhnal Raspberry Pi na 3 GHz

14.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Extrémní overclocker vyhnal Raspberry Pi na 3 GHz
Kombinace extrémního overclockingu a Raspberry Pi vypadá spíše jako oxymóron, neboť tyto úsporné počítače nejsou pro nic takového určeny a ani na to nemají předpoklady. Ale právě proto jde o zajímavé téma. 
Na přetaktování Raspberry Pi a konkrétně modelu Compute Module 4 se zaměřil Claude Schwarz, který dokázal jeho SoC Broadcom BCM2711C0 vyhnat až na 3 GHz, čili na přesně dvojnásobný takt oproti výchozí hodnotě. To se tak dá považovat za velice slušný výsledek, přičemž obvykle se pro extrémní přetaktování používá tekutý dusík a ve výjimečných případech tekuté helium. Claude Schwarz si zde však vystačil s ledovým sprejem, ostatně se potýkal se stále velice nízkým TDP taktovaného čipu. To ale nic nemění na tom, že je pro dosažení vysokých taktů zapotřebí velice nízkých teplot. 
 
 
Schwarz ale provedl ještě další nutné úpravy modulu a jeho SoC, z nějž byl sundán heatspreader a namísto původní teplovodivé pasty nanesl na čip tekutý kov (Thermal Grizzly Conductonaut) a pak na něj umístil chladič určený přímo pro Raspberry Pi, nad nímž bychom asi ve světě PC ohrnuli nos, ale pro Compute Module 4 se spotřebou udávanou v jednotkách wattů jde o více než slušné chlazení. Pro dosažení cílového taktu 3 GHz ale bylo skutečně zapotřebí celou tuto sestavu řádně zchladit pomocí ledového spreje, bez nějž by dle Schwarze takový takt nebyl reálný. 
 
 
Zapotřebí byly ale nejen hardwarové úpravy, ale také softwarové, které odstraní frekvenční strop 2,5 GHz a také zajistí potřebné napájení. Schwarz v podstatě odstranil veškerá relevantní omezení a nastavil si potřebné napětí pro dosažení 3GHz taktu. Jinak je ale jeho CM4 schopný fungovat na 2,4 GHz při udávané teplotě 26,2 °C, která možná nebude zcela správně odečtena, ale jde prostě o to, že se SoC nepřehřívá. 


reklama