reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Face ID na Androidech neobstojí, zmate je hlava vyrobená 3D tiskem

18.12.2018, Milan Šurkala, aktualita
Face ID na Androidech neobstojí, zmate je hlava vyrobená 3D tiskem
Apple přišel u svého iPhonu X s novou funkcí Face ID, tedy odemykáním pomocí obličeje. To se postupně rozmohlo i do telefonů s Androidem, ale jak ukázal magazín Forbes, hlava vytištěná na 3D tiskárně dokáže tyto systémy často zmást.
Mnozí nesou s nelibostí zavádění funkce Face ID u telefonů Apple na úkor klasických otisků prstů s Touch ID. Lidé se bojí, že by se jim mohl někdo nabourat do telefonu pouhou fotkou před kamerou. To minimálně v případě Applu neprojde. Magazín Forbes a jeho redaktor Thomas Brewster vyzkoušel, zda je možné dostat se do telefonu chráněného Face ID funkcí pomocí modelu hlavy vyrobené 3D tiskem. V Briminghamu se tak nechal u společnosti Backface naskenovat padesátkou fotoaparátů a na 3D tiskárně mu vyrobili model jeho hlavy. Celá tato legrace přišla na 300 britských liber.
 
Apple Face ID
 
Brewster pak vzal pět telefonů (Apple iPhone X, LG G7 ThinQ, OnePlus 6, Samsung Galaxy S9 a Note 8), u všech si zaregistroval svou pravou tvář a pokusil se je otevřít svou pravou i umělou tváří. Nejhůř dopadl telefon od OnePlus. Ten nijak nevaruje před použitím rozpoznávání tváří a model hlavy ho dokonale zmátl. Telefon se bez problémů odemkl. LG naproti tomu varuje, že nejde o úplně bezpečnou metodu a někdo s podobnou vizáží by mohl telefon odemknout, což se i na neaktualizovaném telefonu potvrdilo. Aktualizovaná verze funkce nicméně velmi výrazně vylepšila výkon a už to nebylo tak jednoduché. Aktualizovaný telefon se naopak umístil mezi nejlepšími a ve většině testů detekce tváře obstála, selhat se ji podařilo jen výjimečně při některých typech osvětlení.
 
Samsung na svých telefonech rovněž varuje před použitím této funkce, nicméně nabídne dva režimy. Jeden spoléhá jen na tvář, další pak využívá i detekci duhovky. U Galaxy S9 detekce tváře selhala, nicméně pokud se do hry zapojila detekce duhovky, telefon už obstál. U Galaxy Note 8 se podařilo dostat se do telefonu i při pokročilém pomalém nastavení funkce, pokud bylo příhodné světlo. Pokud jde o Apple, zde se ukazuje, že funkci opravdu hodně ladil i ve spolupráci s Hollywoodem a telefon se Brewsterovi modelem hlavy nepodařilo ani jednou odemknout. Neprostupná byla i funkce Windows Hello od Microsoftu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama