reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook by měl uvést kryptoměnu GlobalCoin počátkem roku 2020

26.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
Facebook by měl uvést kryptoměnu GlobalCoin počátkem roku 2020

Sociální síť Facebook má v plánu uvést svou vlastní kryptoměnu, která má prozatím název GlobalCoin a má sloužit k rychlým platbám mezi uživateli i nákupům a platbám za služby. Konkrétně by se mělo jednat o placení v rámci oblíbené aplikace WhatsApp.

S kryptoměnami už nějakou dobu koketuje sociální síť Facebook, která by chtěla zavést vlastní kryptoměnu, pomocí které by si uživatelé mohli mezi sebou jednoduše posílat finanční prostředky. Tzv. GlobalCoin by měl dorazit nejprve do oblíbené chatovací aplikace WhatsApp. Stát by se tak mělo počátkem roku 2020, přičemž první testy by měly být spuštěny v druhé polovině letošního roku ve vybraných zemích. Zatím není jasné, kde všude by měla být nová funkce spuštěna, neboť v mnoha zemích jsou kryptoměny ilegální, nebo nemají jasnější právní rámec fungování v rámci tamější legislativy.
 
Facebook logo
 
Prozatím se ani neví, zda půjde o tzv. stablecoin, tedy kryptoměnu navázanou svou hodnotou na běžnou měnu, jako je např. dolar, je to ale docela pravděpodobné. Nová kryptoměna by měla umožňovat směnit klasickou měnu za tu virtuální a posílat peníze nejen dalším uživatelům, ale i platit za zboží a služby. Facebook chtěl kryptoměnu směřovat např. na indický trh a umožnit tak v zahraničí pracujícím členům rodiny snadné zasílání peněz do Indie, jenže ta se ke kryptoměnám staví velmi negativně. Mark Zuckerberg měl dle různých zdrojů hovořit s představiteli Bank of England i Western Union. Nová kryptoměna bude ale mít schvalování asi docela těžké kvůli nesčetným bezpečnostním skandálům Facebooku z posledních měsíců.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama