reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook letos přinese možnost mazat historii

1.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Facebook letos přinese možnost mazat historii
Facebook je v poslední době pod tlakem, mluví se o regulaci sociálních sítí a jde také o soukromí samotných uživatelů. Právě k tomuto účelu Facebook už letos zavede možnost, jak smazat svou historii. 
Problém se tak točí kolem sběru dat o uživatelích Facebooku a o jejich možném zneužití, jako se to stalo v případě společnosti Cambridge Analytica. Facebook je ale obecně pod tlakem, a tak hledá cesty, jak zlepšit svou image a do toho budou patřit také nové funkce týkající se soukromí uživatelů. Právě mezi ně se zařadí také možnost smazat vlastní historii, která bude zpřístupněna někdy později v tomto roce.  
 
 
Facebook je platforma, pro niž jsou největším bohatstvím data o uživatelích. Může jít i o různé samostatně nevýznamné údaje, ovšem když se dá dohromady celý datový "otisk" uživatele, může být velice zajímavý třeba pro využití na cílenou reklamu, anebo pro ovlivňování politického vidění světa, zde už jen záleží na způsobu využití nasbíraných dat. Facebook tak loguje veškeré akce uživatelů na svých stránkách, v podstatě vše, na co kliknou, co si otevřou, kde jsou, kdy co dělají atp. Nejde tak pouze o to, co napíšou, čemu dají like, koho mají v přátelích a další jasně a mnohdy veřejně viditelné záležitosti. 
 
Zhruba před rokem přitom Facebook nabídl uživatelům možnost vyžádat si vlastní data, ale to je také všechno, takže jsme se mohli leda podívat na to, co všechno si platforma ukládá a dělat jsme s tím nemohli nic, tedy krom očividné možnosti jít pryč a už se nevracet. Nyní ale má přibýt možnost smazat historii a navíc si zapnout funkci, aby Facebook do budoucna už záznamy nepořizoval. 
 
Zuckerberg už loni naznačil, že je pro tento účel budována nová verze Facebooku a vypadá to, že mazání historie bude zpracováno podobně jako třeba ve webových prohlížečích. Pak ale máme počítat s tím, že když zakážeme sběr dat, budeme se muset ke svému účtu vždy znovu a znovu přihlašovat. CFO David Wehner nyní naznačil, že nová verze je těsně před dokončením.
 
Můžeme se ale také ptát, jak nám Facebook zaručí, že data budou skutečně smazána a dále nezaznamenávána a že se pouze neskryjí před našima očima, i když to půjde zaručit k všeobecné spokojenosti jen těžko. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama