reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook ohlásil nový Oculus Rift S pro PC, přijde na jaře

21.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Facebook ohlásil nový Oculus Rift S pro PC, přijde na jaře
Na GDC byl představen další model headsetu Oculus Rift, který dostal prosté označení S. Jde o přímého následovníka původního modelu Oculus Rift, který stále vyžaduje kabely, ale nabízí vyšší rozlišení a schopnost se sám orientovat v prostoru. 
Zvláště poslední jmenovaná záležitost je v případě VR headsetů velice důležitá, protože v případě první generace bylo zvláště otravné zdlouhavé zprovoznění a nastavení. Nešlo si prostě jen headset narazit na hlavu a začít používat, ale to by měl Oculus Rift S podstatně zlepšit. 
 
 
Stejně tak se bude velice hodit vyšší rozlišení a doufejme značně redukovaný roletový efekt, který je s tím spojený. Rozlišení motající se kolem Full HD určené pro obě oči dohromady je prostě málo, ale Facebook jaksi zatím ještě nepovažoval za důležité nám sdělit, jaké toto rozlišení bude. Navíc se dozvídáme, že namísto panelů typu OLED se dočkáme LCD, a to navíc se sníženou maximální obnovovací frekvencí z 90 na 80 Hz. 
 
 
Sledování polohy a pohybu headsetu zařídí moderní technologie Oculus Insight, která zajistí, že nebudeme ve svém okolí rozmisťovat žádné okolní senzory. Vše zajistí samotný headset a jisté algoritmy zpracovávající obraz z integrovaných kamer, a to samozřejmě v reálném čase. Zda to bude nějak výrazně zatěžovat procesor, to se teprve ukáže, ale bylo by ještě celkem rozumné, kdyby na to padlo jedno jeho jádro. 
 
 
Přepracovány byly také ruční polohové ovladače Oculus Touch, a to právě i s ohledem na systém sledování pohybu a pozice ze samotného headsetu. Na designu headsetu mimochodem s Facebookem spolupracovalo také Lenovo a zpětnou vazbou přišel herní tým Lenovo Legion. Šlo o zajištění co nejlepšího rozvržení váhy a odstínění okolního světla vnikajícího do vnitřku brýlí. 
 
Headset i nadále bude muset využívat kabel, ale aspoň to bude pouze jeden, přičemž samotný headset bude mít sluchátkový jack, takže samotná sluchátka si můžeme vybrat sami. Firma také vydala seznam doporučených specifikací, který je ale samozřejmě pouze obecný, ale překvapivě není nijak krvavý, ale to je samozřejmě i výsledek snahy přiblížit virtuální realitu masám. Ostatně karta s výkonem GTX 1060 je obecně považována spíše za minimum. 
 
Oculus Rift S přijde na trh někdy na jaře s cenou 399 USD. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama