reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon Heavy v první komerční misi zvládl start i přistání bez chyby

12.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Falcon Heavy v první komerční misi zvládl start i přistání bez chyby
Historicky první komerční mise rakety Falcon Heavy už dopadla na jedničku. Do vesmíru byl v pořádku vynesen komunikační satelit Arabsat-6A a všechny tři základní stupně se dokázaly bezpečně vrátit na zem. 
Neúspěch izraelské Beresheet nám může vyvážit nová mise Falconu Heavy, který tentokrát už ani v nejmenším nezklamal. Odstartoval sice s denním zpožděním v noci na dnešek, ale zato jsme se mohli opět pokochat současným dosednutím postranních stupňů na pevnou zem, ale především už v pořádku dosedl i středový stupeň na plovoucí plošinu Of Course I Still Love You. Při vůbec první misi před více než rokem to totiž nezvládl, ale dle Muska jen kvůli nedostatku zážehové kapaliny. V přímém přenosu jeho dosednutí bohužel vidět nebylo, protože sestup rakety jako obvykle způsobil přerušení spojení, takže to se dalo očekávat. 
 
 
Celý záznam přenosu můžete vidět v následujícím videu. Start proběhne před dovršením 20. minuty videa a pak můžeme sledovat, jak se ve výšce 60 kilometrů nad zemí oddělí postranní stupně rakety a ve výšce 100 kilometrů i ten středový. Už jen to ukazuje, jaký je rozdíl mezi tím, co pak mají před sebou tyto části rakety Falcon Heavy. Jde také o obrovský rozdíl v rychlosti, neboť postranní se odpojily při cca 5.900 km/h a středový už při 10.700 km/h. To už však téměř na vrcholu své dráhy, takže o moc výš než 100 kilometrů nad oceán už nevystoupal.
 
​  
Sestup postranních stupňů a jejich dosednutí můžete sledovat ve 28. minutě videa a v polovině 30. jsou vidět záběry z plovoucí plošiny, které se však ihned ztratí. Klepající se obraz, který náhle zčervená, však jasně ukazuje, že hlavní stupeň se blíží ke svému cíli. 
 
poslední stupeň je doma, tedy na plošině uprostřed Atlantiku 
 
Raketa vynesla komunikací satelit Arabsat-6A s plnou hmotností přes 6 tun (včetně paliva), který postavila společnost Lockheed Martin na své platformě LM2100. Satelit se postupně dostane na geostacionární orbitu, takže jeden jeho oběh bude trvat přesně jeden den. Jeho postavení bude na 30,5 stupních východní délky, kde nahradí devět let starý Arabsat-5A a fungovat bude dle předpokladů alespoň 15 let. Zajistí televizní a rádiové přenosy v pásmech Ku- a Ka-, vedle toho přístup k Internetu a mobilním komunikacím nad Středním Východem, Afrikou a jižní Evropou. 
 
Zdroj: NASA


reklama