reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Izraelský Beresheet se zřítil na povrch Měsíce

12.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Izraelský Beresheet se zřítil na povrch Měsíce
Až na jeden zádrhel při úvodním hlavním zážehu pracoval Beresheet vcelku dobře, ale ve finále bohužel selhal. Při pokusu o přistání na povrchu Měsíce poblíž Apolla 15 a 17 se něco zvrtlo a namísto měkkého dosednutí přišel nekontrolovaný pád.
Je tak zřejmé, že loď Beresheet se rozbila o povrch Měsíce, ostatně toto je poslední fotografie, kterou se jí podařilo odvysílat zpět na Zemi. V momentě při pořízení záběru už muselo být zřejmé, že to izraelská loď nezvládne, protože jí selhala Inertial Measurement Unit a komunikace.
 
 
Dosud se přitom brala jako poslední fotografie ta následující, která byla pořízena z výšky přibližně 22 kilometrů nad povrchem. Izraelci se mohou přesto pyšnit tím, že jako sedmí na světě dokázali dosáhnout oběžné dráhy Měsíce a jako pátí na něj vyslali robotické zařízení. Sestup to však byl pravda poněkud prudký. 
 
 
Co se tedy pokazilo? Přesný a konečný důvod ještě není znám, ale z živého streamu vyplynulo na povrch, že během přistání nejdříve selhala Inertial Measurement Unit, čili jednotka sledující polohu či změny pohybu. Obsluze se přitom nedařilo ji resetovat kvůli opakovaným ztrátám spojení se sítí JPL, čili s NASA Deep Space Network. Nakonec byly resetovány všechny systémy v Beresheet, spojení bylo navázáno, ale už bylo příliš pozdě. Loď se už pohybovala tak rychle a tak nízko, že se ji nepodařilo zbrzdit. 
 
Morris Kahn, prezident SpaceIL, k tomu uvedl, že se jim to sice nepodařilo, ale aspoň se o to pokusili. Je také toho názoru, že se jeho firmě podařilo dostat velice daleko, a může tak být na svou práci hrdá. 
 
Beresheet měl měkce dosednout v Moři jasu (Mare Serenitatis) a bez potřebné tepelné ochrany by tam mohl pracovat přibližně dva dny. Nesl ale také laserový retroreflektor, který by pro odrážení laserových paprsků mohl sloužit dlouhá desetiletí. Jim Bridenstine vedoucí agenturu NASA svým kolegům ze SpaceIL a Israel Aerospace Industries vyjádřil soustrast a zároveň poblahopřál za to, že se jim jako prvním soukromým firmám povedlo dostat své zařízení na měsíční orbitu.  


reklama