reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Falcon Heavy se ukázal v první noční misi: havárie i první úspěch

26.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Falcon Heavy se ukázal v první noční misi: havárie i první úspěch
Raketa Falcon Heavy byla už potřetí a opět úspěšně vypuštěna do vesmíru, ovšem nyní to byl pro ni první noční start. Falcon Heavy letěl včera v rámci mise STP-2 a zákazníkem bylo US Air Force. 
SpaceX vypustilo raketu včera ve 2:30 tamního času a v rámci mise STP-2 poprvé využilo Falcon Heavy vybavený již dříve použitými postranními stupni. Pouze středový, který je na této raketě nejvíce namáhaný, byl nový, ostatně k dispozici by mohl být pouze jeden, který byl dříve použit v rámci druhé mise rakety, nicméně později se na ní převrhl a byl téměř celý zničen. Při prvním letu středový stupeň ani nedokázal přistát na plovoucí plošině a snesl se do moře. 
 
 
A jak je uvedeno v titulku, za naprostý úspěch tuto misi označit nemůžeme, i když Elon Musk předem říkal, že pokus o přistání se středovým stupněm rakety má poměrně vysokou šanci nevyjít. Oba postranní stupně se v pořádku vrátily na zem a přistály, ostatně jejich práce byla vcelku snadná. Středový stupeň se ale jako dříve odpojoval mnohem později a ve vyšší rychlosti, přičemž tentokrát to bylo jeho nejsložitější přistání. Dokázal si sice najít plošinu Of Course I Still Love You, ale nepřistál přímo na ni, ale opodál explodoval rozbitý o vodní hladinu. To lze ostatně vidět na následujícím videu po čase T + 11 minut. 
 
 
Druhý stupeň Falconu Heavy byl použit pro vynesení celkem 24 satelitů, které byly vypuštěny natřikrát na různých místech, k čemuž tak bylo využito několik zážehů motoru. To ostatně byla hlavní část mise a ta už byla úspěšná. 
 
Co se týče onoho prvního úspěchu z titulku, ten se netýká nočního startu ani startu už dříve použitých postranních stupňů, ale toho, že se poprvé podařilo do sítě zachytit alespoň jednu ze dvou částí aerodynamického krytu nákladu rakety. Tyto kryty sice vypadají jako jednoduchá skořápka, ale i ty patří mezi kriticky důležité části rakety (ostatně které části důležité nejsou), jež přijdou SpaceX na šest milionů dolarů. Záchrana každého z nich tak představuje skutečně nezanedbatelnou úsporu a firma může jen doufat, že se v tomto ohledu zlepší. I kryt má ostatně své malé trysky a padák, takže je možné jej omezeně řídit, aby se snesl do oblasti, kde na něj čekají lodě se sítěmi. 
 
Tento start Falcon Heavy si tedy platilo americké vojenské letectvo (USAF), takže všech 24 satelitů bylo jeho a šlo veskrze o malá zařízení tvořící náklad o celkové hmotnost 3700 kg. To je přitom hluboko pod možnostmi této rakety, která dokáže teoreticky vyslat náklad o srovnatelné hmotnosti na cestu k Plutu a na nízkou orbitu umí vynést až 64 tun. Pro americkou vládu to byla tak i demonstrace schopností firmy SpaceX, což pomůže při rozhodování, komu svěřit další mise chystané na roky 2022 až 2026. Na výběr jsou ještě Blue Origin, Northrop Grumman a United Launch Alliance. USAF si na zmíněné roky chystá devět misí a SpaceX udává, že Falcon Heavy je může realizovat všechny. 
 
Zdroj: TechCrunch


reklama