reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fámy o Radeonech: bude letos 12nm Polaris 30?

2.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Fámy o Radeonech: bude letos 12nm Polaris 30?
V poslední době se mluví především o chystaných GeForce, ale co AMD? To už by také mohlo v tomto roce představit nové karty, ale nic oficiálního zveřejněno nebylo, a tak tu máme pouze fámy. 
AMD dosud nemuselo moc řešit odbyt svých Radeonů, neboť ty byly těžaři zvláště žádané, a tak byl prodej výkonných modelů série RX 500 a především RX Vega zajištěn. To ale nyní končí. Těžaři ztratili zájem, z hlediska hráčů jsou lepší Pascaly, anebo rovnou čekání na příští generaci a od AMD máme v oficiální roadmapě jediné - 7nm Vegu 20, která ovšem není určena pro herní karty a pak 7nm generaci Navi. 
 
 
Nutno podotknout, že Navi se oficiálně chystá na příští rok a pokud NVIDIA kvůli chabým prodejům Pascalů opravdu uvede nové karty na trh až na konci letošního roku, nemusela by další generace od AMD nakonec přijít tak pozdě. Jsou tu ale i jiné scénáře.
 
Když to vezmeme dle časové posloupnosti, pak by letos ve 4. kvartále mohly dorazit 12nm čipy Polaris 30, z nichž bychom byli asi nadšeni nejméně. Nová 12nm technologie je jen mírně vylepšená 14nm, nevyužívá menší prvky a nedokáže dostat na stejnou plochu více tranzistorů. Očekávat bychom tak mohli jen o něco vyšší takty, pokud by ovšem Polaris 30 nenabídly více Stream procesorů než aktuální GPU. Tato fáma mimochodem pochází ze serveru Chiphell, kde ji zveřejnil jistý WJM47196, který už má za sebou pár úniků informací třeba o CPU Ryzen, jež byly pozoruhodě přesné. Problém je, že o Polaris 30 slyšíme vůbec poprvé, a to by mělo jít o GPU, které se představí ani ne za půl roku s údajným 15% výkonnostním nárůstem oproti Polaris 20. Ovšem ani o tomto GPU se nevědělo do poslední chvíle, protože oči už byly upřeny k Vegám.
 
 
Celých 15 % výkonu navíc, to by však asi nikoho nenadchlo, pokud by si ovšem AMD nechystalo ještě něco dalšího, a sice brzké vypuštění 7nm Navi. To ale není pravděpodobné a střízlivé odhady mluví o období přelomu let 2019 a 2020. Co kdyby to ale bylo dříve a nejprve by přišly na trh levnější karty nevyužívající HBM2 (čili nejspíše s GDDR6) a AMD si přichystalo hi-end s HBM2 na pozdější datum? 
 
Mluví se konkrétně o Navi 10 pro rok 2019 s výkonem srovnatelným s kartami RX Vega. Brzy poté následují Navi 14 a pak nakonec jako hi-end Navi 20, a to už přinejlepším v roce 2020. Nakonec je tu i možnost, že si AMD přeci jen přichystá herní 7nm Vegu 20 se 16 GB HBM2, a to na první čtvrtletí 2019. 
 
Možností je tedy mnoho, ovšem žádná z nich nepůsobí tak, že by NVIDIA měla být v dohledné době zahnána do kouta. AMD tak možná relativně brzy představí karty mírně vylepšující výkon těch stávajících a/nebo přijde až za dlouhou dobu s opravdovými novinkami, a to v době, kdy by se již měl pomalu hlásit Raja Koduri se výsledky práce své nové divize Intelu. 
 
Zdroj: wccftech


reklama