reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Sága nekončí, nové GeForce mohou být až na konci roku, staré mají zlevnit

2.7.2018, Jan Vítek, aktualita
Sága nekončí, nové GeForce mohou být až na konci roku, staré mají zlevnit
NVIDIA nedávno rozeslala pozvánky na letošní Gamescom, kde má s největší pravděpodobností odhalit nové GeForce. Jenomže to automaticky neznamená jejich uvedení na trh, které by mohlo přijít výrazně později.
Stále platí, že nové GeForce by měly být představeny na letošním Gamescomu, čili někdy po 21. srpnu. Obvykle se očekává, že NVIDIA pak nové karty během několika málo příštích týdnů vyšle na trh, ale toto není obvyklá situace. Server Digitimes opět přináší na svět téma chabého odbytu karet generace Pascal, jejichž výroba měla být nedlouho před koncem druhé vlny těžební mánie posílena. 
 
 
Ať už byla, či ne, přicházejí zprávy o nadbytku grafických karet. GPU Pascal se mají jednak nepoužitá vracet NVIDII a pak tu máme také čísla od firmy Gigabyte, která očekává výrazný propad prodejů karet. Dle Digitimes také značně ochladla poptávka po specializovaných těžebních systémech založených na ASIC, což má negativně zasáhnout také výrobce čipů jako Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) či Global Unichip. 
 
AMD na NVIDII navíc nijak nedotírá, takže proč by nakonec představení karet na Gamescomu nemohlo proběhnout tak, že nám NVIDIA ukáže, co si budeme moci koupit ke konci letošního roku?
 
Především tu ale máme zprávu, že se právě v tomto měsíci očekává průměrné zlevnění grafických karet o 20 procent, k čemuž ostatně existují veškeré předpoklady. Lidé o ně mají malý zájem, výrobci se potřebují zbavit skladových zásob a aktuální ceny nejsou vzhledem k situaci na trhu moc příznivé. Prodejci navíc očekávají, že budou muset bojovat i s prodejem karet, jichž se brzy mají začít zbavovat těžaři. 
 
Globální skladové zásoby starých karet činí dle zdrojů serveru Digitimes několik milionů kusů a NVIDIA samotná má připraven další asi milion GPU čekajících na uplatnění. Vyčistit tyto sklady bude chtít čas, a proto se můžeme připravit na to, že nové karty budou uvedeny na trh v "pozdním 4. kvartálu". A pozor, jen tak mimochodem bylo uvedeno, že to budou jak 12nm, tak 7nm GPU. Chystá se snad tedy sice pozdní, ale zato širokospektrální obnova herních karet GeForce?
 
Zdroj: Digitimes


reklama